ARHIVA VESTI
     
 
Jačanje sindikalnih komunikacija u Jugoistočnoj Evropi obezbeđuje i jačanje sindikata. Prenešena evropska iskustva i postignuti dogovori za budućnost.

SINDIKALNE KOMUNIKACIJE




Potvrda da su komunikacije od izuzetne važnost za rad, funkcionisanje i prepoznatljivost sindikata ogleda se u mnogobrojnim učesnicima regionalnog sastanka u Sofiji, Bugarska koji je organizovala Evropska federacija metalaca (EMF) uz podršku Friedrich Ebert fondacije (FES). Domaćin ispred buhraskih sindikata, članica EMF bio je sindikata Metalicy i predsednik tog sindikata Vasil Janačkov. Predstavnici bugarske su bili sindikat Metalicy, Podkrepa i predstavnici FES Bugarska, Rossitza Borissova. Finsku su zastupali sindikat TU i Metallityovaen Liitto, norvežane sindikat Nito i Fellesforbundet, IF Metall iz švedske, CISL iz Italije i FO Metauh iz Francuske su sindikati koji dolaze iz grupacije evropskih sindikata, dok su iz Srbije bili Industrijski sindikat Srbije i Nezavisni sindikat metalaca US Steel Serbia. Predstavnici EMF su opravdali svoje neprisustvo a Svetsku fedraciju metalaca (IMF) je predstavljao Alex Ivanov.
Učesnicima je podnet izveštaj o regionalnim aktivnostima, projektima koji se trenutno u jugoistočnoj Evropi ostvaruju i mogućnostima međusindikalne saradnje. Da bi se trenutni nezadovoljavajući nivo međusindikalnih komunikacija u jugoistočnoj Evropi poboljšao neophodna je podrška evropskih nacionalnih sindikata. Dobra komunikacija je neophodna kako bi se planovi EMF i IMF uspešno sprovodili. Iznešeni iskustveni primeri umnogome će pomoći da se postavljeni plan razvoja komunikacija među sindikatima jugoistočne Evrope uspešno realizuje. Alex Ivanov, IMF prezentovao zalaganje IMF o boljem pozicioniranju sindikata o već razvijenim sindikalnim mrežama i projektima IMF. Da su sindikalne komunikacije još uvek „egzotična“ tema za sindikate jugoistočne Evrope govori i činjenica da sem predstavnika Srbije niko drugi od sindikata iz regiona nije bio prisutan ovom važnom i korisnom sastanku.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"