ARHIVA VESTI
     
 
Konrad Adenauer Stiftung i ProCredit bank o krizi, budžetskoj disciplini i merama za ublažavanje krize.

DISCIPLINA I KRIZA




23.04.2010.
Tradicionalna okupljanja u formi okruglih stolova koje organizuje Konrad Adenauer Stiftung (KAS) i rad Ekonomsko političkog foruma koji se održava po osmi put razmatrali su temu „Budžetska disciplina – paket mera za ublažavanbje krize“. Okupljeni učesnici, predstavnici Unije poslodavaca Srbije, Industrijskog sindikata Srbije, banaka, stručnjaka i analitičara imali su priliku da čuju izlaganja dr. Michael Fuchsa, člana nemačkog parlamenta koji je govorio o nemačkim iskustvima na temu krize i budžetske discipline i dr. Nenada Popovića, podpredsednika Demokratske stranke Srbije i predsednika Upravnog odbora ABC Elektro koji je izneo viđenja o krizi u Srbiji, merama Vlade i novim pristupima u predupređenju daljih i mogućih kriznih situacija.
„Krizna vremena zahtevaju krizne mere koje se mogu podeliti na hitne, sanacione, kratkoročne i razvojne. To za sada nije pošlo za rukom Vladi Republike Srbije i loše procene dubine i trajanja krize bitno su otežale donošenje adekvatnih mera kao odgovor na krizu. Ulaganje u privredu i privredni razvoj su način da se kriza prevaziđe i ublaži. Krediti jesu neophodnost ali oni moraju da budu preusmereni u oblasti koje će taj novac vratiti a ne za popunjavanje budžetskih rupa. Država mora da bude nosioc razvoja privrede i socijalne odgovornosti“ Istakao je gospodin Popović.
Dr. Michael Fuchs je pojasnio da nemačka iskustva niukom slučaju ne mogu biti prepisana i primenjena u drugim državama ali da pojedine aktivnosti nemačke Vlade koje su dale pozitivne rezultate mogu biti od koristi i drugim državama koje imaju potencijal sličan nemačkoj privredi. Socijalno tržišna privreda ili zdrave privrede koje je pre 60 godina uspostavio Ludvig Erhart mogu dati određene odgovore kad je u pitanju postojeća kriza. U Nemačkoj je prisutan državni intervencionizam ali takav pristup nije moguće svuda primeniti a treba se čuvati da te mere ne odu u svoju suprotnosta a to je protekcionizam.
Učesnici su u nastavku rada razvili izuzetno burnu i kreativnu diskusiju iznoseći različita gledišta i stavove ukazujući da bez dijaloga ekonomski i socijalni problemi u Srbiji ne mogu biti prevaziđeni

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"