ARHIVA VESTI
     
 
SOCIJALNO-EKONOMSKI SAVET: PAO SNEG U "SES"

LALE I VULE




Beograd,6.12.2006.
Brzina i ekspeditivnost, koju je ministar Slobodan Lalović iskazao, stavljajući na dnevni red Socio-ekonomskog saveta (SES), problematiku metalskog kompleksa, izazvao je ne malo iznenađenje kako kod predstavnika UGS «Nezavisnost» i Udruzenja privrednika Srbije (UPS), tako i kod predstavnika SES iz redova "Samostalnog sindikata", kaze Dragan Matic, predsednik GSM "Nezavisnost".

Najneinformisaniji je bio ministar Predrag Bubalo, koji je jasno i glasno odbio zahteve SSMS, ali to nije smetalo njegovom partijskom kolegi, Slobodanu Laloviću da na konferenciju za štampu, najavi formiranje komisije od predstavnika UGS «Nezavisnost», UPS i SSMS. Postavilo se pitanje, kako je tako jedna ozbiljna i važna tačka dnevnog reda SES-a mogla da dođe tako brzo i nepripremljeno na sednicu SES-a ?

Videlo se da je nešto ministar Lalović "zamutio", ali se postavilo pitanje iz kog razloga i motiva. Gospodin Lalović je prepoznatljiv kao "prevrtač", "plivač", koji je i sindikate i političke stranke izmenjao "kao čarape". Malo kod Samostalaca, malo kod Nezavisnosti, malo kod Obradovića i Čovića, a sad i kod Koštunice.

"Mali" poznaje stvari i preživljava. Ipak posle "izdaje zadnjeg gazde", ostao je sam i napušten. U novoj partiji mora da se iskaže, da donese nešto "u miraz". A "miraz" mu postaje SSMS, ne centrala, već samo sindikat metalaca. Dok Mika "bol boluje", "miševi kolo vode". Kome treba "posrnuli i bolesljivi" Mika. U SSSS je počela borba za "sindikalni presto". Ministar Lalović (čitaj "DSS") podržavajući Zorana Vujovića, jasno šalje poruku članstvu SSSS i drugim granskim sindikatima na koga ona računa i ko je od "mladih lavova" iz SSSS - prihvatljiv za saradnju.
Ovo nije "novina" u ponašanju SSSS, koga još uvek zovu «Slobin sindikat».
Uvek su sindikalne kolege volele "vazalsku", ali sigurnu poziciju "državnog sindikata". Prosto kao da čujem reči velikog vođe (Slobe) koji kaže: "Ne brinite drugovi iz SSSS ja odlazim, ali vas ne ostavljam same, imate DSS i ministra Lalovića, oni će vam pomoći da opstanete na sindikalnoj sceni, čak i da napredujete i to uz "klasu i satisfakciju".

- "Izborni proces je u toku i mi želimo da iskoristimo to vreme i da blagovremeno ukažemo na interese svog članstva", rekao je Zoran Vujović, predsednik Samosatlnog sindikata metalaca Srbije, na konferenciji za novine, 23. novembra 2006.g., predstavlajući sporazum o saradnji ovog sindikata sa političkim partijama. Do sada nije bila praksa da se sindikat, kao nestranačka organizacija, uključuje u predizborne aktivnosti i ovo je, kako je rekao Vujović, prvi put da to jedan sindikat čini, a ne iz političkih, već iz socijalno-ekonomskih pobuda. Naš sindikat, rekao je Vujović izražava volju i spremnost na saradanju sa svim relevantnim političkim partijama, koje svojom programskom orijentacijom utiču na stvaranje ambijenta za jačanje privredne aktivnosti", a onda navodi čuvenih 10 zahteva (odbijenih od ministra Bubala) koja su bila na Socijalno ekonomskom savetu.

A onda, "Bingo": "Sindikat metalaca se ovim sporazumom obavezuje da će u toku predizborne kampanje predočiti svom članstvu zašto se zalaže i sa kojim strankama u tom smislu sarađuje. S druge starne stranke se obavezuju da će konsultovati sindikat prilikom nominovanja Ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i Ministra privrede, te da će u vršenju vlasti podržavati predloge sindikata za unapređenje i zaštitu radničkih i sindikalnih prava".

Pa jel' Vam to Lale obeća' ???
A onda nažalost, moram reći "glupost", koju je izrekao moj kolega Zoran Vujović, predsednik SSMS: -"Značaj ovog sporazuma, što blagovremeno pospešuje saradnju, a ne posle izbora, kada može biti kasno". Ko normalan može očekivati da će u izbornoj kampanji, bez rada Vlade i Parlamenta, neko moći da rešava deset zahteva SSMS. Takav potez i razmišljanja SSMS je krajnje zabrinjavajuće ukoliko je to donelo Predsedništvo ili Glavni odbor SSMS ? Ako je to samo zalaganje kolege Vujovića, to mogu da razumem, ali gde su ostali iz rukovodstva SSMS, da li se oni za nešto pitaju, a siguran sam da među njima ima mudrih i odgovornih sindikalaca.
I na kraju, gle čuda, potpisivanje "sporazuma" dogovoreno sa Laletom tj. DSS, a očekuju da će to učiniti i neki drugi, radikali, socijalisti (Dacic se vec najavio). Postavlja se jedno suštinsko pitanje, kako je moguće da se očekuje, da oni koji su tri godine vladali i odlukama i zakonima te nekorektnim potezima urušavali metalsku industriju, kako to tvrdi kolega Vujović, sve to sada isprave ?!. Da li postoji razlika izmedju DSS-a, koji je upropastio metalsku industriju i ovog "drugog DSS-a", koji treba da bude politički partner SSMS i sta će iz tog incesnog odnosa biti ?
Sve mi to liči na svojevremenu izjavu Velikog Vođe: - "Napravićemo mi još starije i još lepše mostove, nego što su bili". E sad znam, zašto je "sneg pao u SES" i zašto je Lale kao tačku dnevnog reda stavio razmatranje stanja u metalskoj industriji !

Počela je trgovina, sindikalno – politička ... Kupujemo i prodajemo ... šerpe, lonce, korita, glasove, maglu ... GSM "Nezavisnost" će pažljivo pratiti šta će se dešavati po ovom pitanju i ko će na kraju biti "lud", a ko "zbunjen" ?

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"