Obuka poslodavaca, sindikalaca i nadležnih institucija u Privrednoj komori Beograda. Seminar uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.

150 godina iskustva u kolektivnom pregovaranju u Nemačkoj

23.03.2010.
Privredna komora Beograda i Srpska asocijacija malih i srednjih preduzeća i preduzetnika su 19.03.2010. organizovali drugi seminar na temu „Socijalno-tržišna ekonomija, iskustva iz Nemačke“.
Ova druga obuka poslodavaca se bavila socijalnim dijalogom sa sindikatima i nadležnim institucijama.
Privredna komora iako direktno ne učestvuje u kolektivnom pregovaranju pokreće ovakve obuke svesna važnosti kolektvnog pregovaranja jer od veština učesnika u pregovorima u velikoj meri zavise rezultati pregovora i socijalni dijalog uopšte.
Iskustvo nemačkih poslodavaca dugo 150 godina je odličan primer za naše poslodavce i sindikate koji se ne mogu pohvaliti uspehom u kolektivnom pregovaranju.
Za učesnike na seminaru je bilo posebno korisno razvijanje kulture i veština pregovaranja, isticanje važnosti kolektivnih ugovora i zakonska regulativa koja se odnosi na kolektivno pregovaranje.
Seminar je bio veoma posećen od strane predstavnika više sindikalnih centrala a to potvrđuje učešće čak četiri predstavnika Industrijskog sindikata Srbije i to, Ljiljana Stevanović, Industrijski sindikat Rudnap-Minel Kotlogradnja, Dragan Bjeličić, Industrijski sindikat Minel Trafo, Miroslav Miljkovič, Nezavisni sindikat USSteel Srbija i Gordana Aleksić, potpredsednica Industrijskog sindikata Srbije.
Ovo se ne bi moglo reći i za predstavnike vlasti obzirom da je državna sekretarka za Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Snežana Lakićević Stojačić, nakon isticanja vrlo loše zakonske regulative u oblasti kolektivnog pregovaranja i učesnika u dijalogu u Srbiji u pozdravnoj reči, ubrzo napustila seminar.
Preostali prisutni su iskoristili da postave brojna pitanja i čuju odlična zakonska rešenja u Nemačkoj, kao što je obaveza potpisivanja kolektivnih ugovora i posle dvogodišnjih pregovora, a cela oblast je regulisana Zakonom o kolektivnim ugovorima.
O svojim iskustvima su govorili predstavnici Unije poslodavaca Nemačke (BDA) koja kao krovna organizacija okuplja čak 6.500 udruženja, Reiner Huke, pregovarač /trener i Christian Lepping, pregovarač /trener za oblast metalske industrije u Nemačkoj.