ARHIVA VESTI
     
 
Zaposleni, inavlidi, radnici DES Beograd protestovali ispred Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Predstavnici Industrijskog sindikata Srbije i pomoćnici Ministarstva ekonomije iznašli moguća rešenja.

REŠITI PROBLEME INVALIDA




22.03.2010.
Nagomilani problemi radnika DES Beograd kulminirali su protesnim okupljanjem ispred Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i zahtevima da se što pre konstituišu organi upravljanja i rukovođenja, da se izvrši isplata 17 zaostalih zarada, obezbedi socijalni program za radnike DES-a Beograd te izvrši refundacija od strane Ministarstva za invalidna lica za februar 2010.godine.
Identični zahtevi su prezentovani i 3.decembra 2009.godine kada je „Svetski dan invalida“ ali do današnjeg dana nije bilo pomaka po tom pitanju. Zahvaljujući uviđajnosti predstavnika Minsitarstva ekonomije pomoćnica ministra, Ljiljana Džuver i Mišela Nikolić su na sastanku od 18.03.2010.g. saslušali predloge i mišljenja Industrijskog sindikata Srbije, predsednika Dragana Matića i predstavnika zaposlenih u DES Beograd Petra Savića. Sastanak je rezultirao dogovorom da se na sledećoj sednici Vlade konstituiše Skupština DES-a i da se nakon toga raspiše konkurs za generalnog direktora. DES-u će biti uplaćena finansijska sredstva za invalide za mesec februar 2010.g. po dobijanju spiskova zaposlenih koji su novac dobili u prethodnom periodu. Isplata zaostalih zarada je moguća ukoliko DES Beograd sprovede prodaju pojedinih delova preduzeća koja nisu od vitalnog značaja za opstanak DES-a, tj moguće je da se proizvodni kapaciteti prebace na druge lokacije u vlasništvu DES Beograd. Kroz program restrukturiranja zaposlenima će biti omogućeno da kroz socijalni program napuste preduzeće. Industrijski sindikat Srbije će Vladi Republike Srbije dostaviti nekoliko predloga izmena zakona koji bi doprineli da se pozicija invalidnih lica i DES-ova poboljša shodno evropskim iskustvima i iskustvima zemalja u okruženju.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"