Održana V Konferencija sindikata jugoistočne Evrope članica Evropske Metalske Federacije u Kosovskoj Mitrovici. Industrijski sindikat Srbije (ISS) predstavljao metalce Srbije. Gheorghe Sora, koordinator EMF za Jugoistočnu Evropu.

Kriza, radnička veća i aktivnosti za 2010. godinu

11.03.2010.
Članice EMF sa prostora Jugoistočne Evrope su kroz dvodnevni rad V Konferencije razmatrali probleme prouzrokovane krizom, koja direktno pogađa metalski sektor u svim državama Jugoistočne Evrope.
Predstavnici sindikata iz Rumunije (SM), Bugarske (Metallurgi, Metal-elektro, Podkrepa), Makedonije (SIER), Kosova (SPMK), Srbije (ISS) kao i predstavnici EMF i Fridrih Ebert fondacije –Beograd su kroz učešće u V Konferenciji izneli situacije u svojim sredinama i ekonomijama, konstatujući da su posledice krize značajne u svim državama i da su po modalitetu i intenzitetu vrlo slične.
Prezentovane su mere na nacionalnim nivoima koje vlade preduzimaju kako bi se privredna situacija poboljšala.
Tony Janssen i Mina Vukoičić, predstavnici EMF-a koja je organizator ove konferencije su govorili o globalnoj krizi, regionalnim programima za 2010-2011-tu godinu, radničkim većima i novom načinu plaćanja članarine EMF-u.
Roland Feicht–Regionalna kancelarija Fridrih Ebert fondacije je potvrdio da FES kao i do sada sprovodi aktivnosti podrške sindikatima i potvrdio održavanje seminara i sastanka u organizaciji FES u 2010. godini.
O iskustvima programa „Poboljšanje i razvoj kapaciteta sindikata“ govorila je i Mare Ančeva (SIER), postignutim rezultatma i potrebama da se takav program organizuje i u drugim sindikatima jugoistočne Evrope, članicama EMF.
Predstavnici Sindikata metalaca Kosova su istakli izuzetno tešku ekonomsku situaciju i poziciju zaposlenih i potrebu da se aktivnosti koje taj sindikat sprovodi dodatno podrže.
Na Konferenciji je izabran novi regionalni koordinator EMF za Jugoistočnu Evropu, kolega Gheorghe Sora iz (Solidaritatea Metal) iz Rumunije.
Predstavnici ISS na konferenciji su bili Dragan matić i Nebojša Savić.