ARHIVA VESTI
     
 
O 8. martu, Gordana Aleksić, potpredsednica Industrijskog sindikata Srbije i dugogodišnja ativistkinja za sindikalna i ženska prava.

Srećan 8. Mart, Međunarodni Dan žena!




08.03.2010.
U mnogim zemljama je Međunarodni praznik žena 8 mart izgubio svoj smisao i ideološku osnovu.
A kada je imao, pitam se? Od kada ja pamtim a to je prilično godina obeležavanje se uglavnom svodilo na slavlje u preduzećima gde se pred kraj radnog vremena podeli ženama po karanfil kupljen za sitan novac. Taj crveni karanfil kupuje ženski ponos koji one svesrdno iskazuju kolegama kupovinom gomile pića, kolača i ostalog koje su prethodnog dana napravile. Slavlje se završava pesmom ponekog preostalog pripitog kolege i koleginice.
Bilo bi lepo da 8 mart izgubi ovakav besmisao.
Da sve za žene nije izgubljeno vidi se u skoro svakodnevnim protestima i štrajkovima u Srbiji gde su neretko žene u prvim redovima. One su prve i u štrajku glađu i u ležanju na pruzi i u noćivanju ispred Skupštine i Vlade i u štrajkovima u preduzeću. Kad dogori do nokata i kad se ide srcem goloruk tu su uvek prve žene.
Pitam se, da li su žene slabiji pol? Da li je to upotreba energije ili zloupotreba emocija?
Nadam se da će uskoro neko uspešno kanalisati tu energiju i emocije da ne bi sve otišlo u propast.
Dotle, ne treba zaboraviti da žene u Srbiji zarađuju manje od muškarca, da su žene sve manje zaposlene, broj nezaposlenih na NSZ se i dalje povećava na štetu žena, a pritom imaju veće obrazovanje, posebno visoko.
Dok jedna mala grupa žena pokušava da se izbori i nađe balans između karijere i porodice ogromna većina žena se bori sa siromaštvom.
Otvaramo po ko zna koju već sigurnu kuću za smeštaj žena i dece žrtava nasilja zaboravljajući da ih tako izolujemo umesto da izolujemo nasilnika i rešavamo problem u okvirima zakona i institucija.
Nasilje nad ženama je sve veće i na radnim mestima a mobing je samo donekle razotkrio problem.
Problema je mnogo a odavno slušam tezu da je žena ženi najveći neprijatelj?!
Pošto od politike nema baš mnogo koristi, Sindikalke svih zemalja ujedinite se!
Srećan Vam Dan žena!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"