Industrijski sindikat Srbije (ISS) obavio razgovore sa pomoćnicom ministra rada i socijalne politike Radmilom Bukumirić Katić. Teme razgovora Radnička veća i Radne fondacije.

MINISTARSTVO RADA KAO PARTNER

Beograd, 01.03.2010.g.

Zalaganje Evropske federacije metalaca (EMF) kod svojih članica vezano za zaživljavanje Radničkih veća na nivou preduzeća rezultirala je aktivnošću ISS, kao članice EMF, da u razgovoru sa Ministarstvom rada i socijalne politike, pomoćnicom ministra Radmilom Bukumirić Katić aktualizuje ovu temu. Trenutno Radnička veća se spominju samo u jednom članu Zakona o radu, gde se govori o mogućnosti da Radnička veća postoje na nivou preduzeća. Predstavnici Ministarstva rada i Industrijskog sindikata Srbije su zaključili da je neophodno preduzeti aktivnosti sa krajnjim ciljem zakonskog uokvirenja rada i funkcionisanja Radničkih veća. Dogovoreno je da se određena iskustva koja postoje na nivou Evropske federacije metalaca iz oblasti Radničkih veća prikupe, da se obave viđenja na kojima bi predstavnici Ministarstva rada, poslodavaca i ISS doneli određene zaključke o mogućnostima zakonskog uokvirenja Radničkih veća u Srbiji.
O Radnim fondacijama predstavnici ISS i Ministarstva rada su informisani u decembru 2009.godine kada smo, zahvaljujući Austrijskoj ambasadi i Saveznom ministartvu za rad, socijalna pitanja i zaštitu potrošača Republike Austrije u Austrijskom kulturnom forumu u Beogradu, slušali prezentovana iskustva na temu Radnih fondacija iz Austrije. Od tada ISS zdušno radi kako bi se stvorio prostor za zaživljavanje Radnih fondacija, shodno pozitivnim austrijskim iskustvima . Pomoćnica ministra rada Radmila Bukumirić Katić pokazala je interesovanje za zaživljavanje Radnih fondacija u Srbije i ona sama je inicijator održanog sastanka u Austrijskom kulturnom forumu. Za očekivati je da će problematika i mogućnosti zaživljavanja Randih fondacija na prostoru Srbije biti aktualizovana u 2010.godini i da će u 2011.godine postojati prostor da one otpočnu sa radom.
Ispred ISS razgovoru sa Ministarstvom rada su prisutvovali Dragan Matić, Negoslav Jovanović i Nebojša Savić.