ARHIVA VESTI
     
 
SEMINAR: "SRBIJA I PROCES STABILIZACIJE I PRIDRUZIVANJA SA EU"

KA EVROPSKOJ UNIJI




Beograd, 6.12.2006.
Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji Vlade Republike Srbije je od 30.11-01.12.06. godine, organizovala obuku o pregovaranju i implementaciji Socijalnog dijaloga na temu: "Srbija i proces stabilizacije i pridruživanja sa EU". Seminar je održan u saradnji i uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku; Ministarstva za spoljne poslove Savezne Republike Nemačke, Fridrih Ebert Fondacije, agencije "Invent" i Instituta za Evropsku politiku iz Berlina. Seminar je održan u Palati Saveta Ministara na Novom Beogradu.

Cilj ovog seminara, bio je da se razmotri socijalni dijalog u državama-članicama EU i na evropskom nivou. Socijalni partneri danas igraju veoma važnu ulogu u evropskom sistemu radnih odnosa. Učesnici seminara bili su svi mogući i potencijalni učesnici tripartitnog socijalnog dijaloga u Srbiji, predstavnici oba reprezentativna sindikata (Savez Sindikata Srbije i Sindikat "Nezavisnost"), predstavnici Unije poslodavaca Srbije i predstavnici Ministarstva rada i Vlade Republike Srbije. Prisutni su bili i predstavnici Socio-ekonomskog Saveta Republike Srbije. Od pet učesnika seminara, troje je bilo iz GSM "Nezavisnost".

U cilju razmene iskustava sa stručnjacima iz država članica Evropske unije u oblasti socijalnog dijaloga, razmatrani su odnosi između socijalnih partnera u Nemačkoj. Razgovaralo se i o procesu i procedurama za sklapanje kolektivnih ugovora i rešavanju kolektivnih radnih sporova. Diskusija je bila veoma živa a međusobna razmena mišljenja će biti veoma korisna za dalji socijalni dijalog u Srbiji. Na momente se činilo, da učesnici govore "različitim jezicima", obzirom na isticanje sukobljenih interesa,ali "kultura dijaloga", medjusobnog slušanja i uvažavanja socijalnih partnera, rezultirala je veoma konstruktivnom razmenom.

Nakon Vladimira Garića iz Ministarstva za rad, koji se u uvodu bavio pregledom postojeće situacije u pogledu socijalnog dijaloga u Srbiji, naš "stari prijatelj", Roland Tremper iz sindikata "Verdi" iz Berlina, održao je predavanje o: "Sklapanju kolektivnih ugovora između socijalnih partnera u Nemačkoj", "Odnos između organizacija poslodavaca i organizacija zaposlenih" i "Proceduru za rešavanje kolektivnih radnih sporova". Dugogodišnje iskustvo socijalnog dijaloga u Nemačkoj, je pokazatelj, koliko je dug put pred Srbijom u uvođenju mehanizama socijalnog dijaloga i podizanja društvene svesti o njegovim mogućnostima.

Frank Hantke iz "Fridrih Ebert Fondacije", kancelarija u Beogradu, se u nastavku bavio temom "Osnaživanje socijalnih partnera i promocija dijaloga, kroz iskustva i implementaciju u Srbiji".

Drugog dana seminara, gospođa Verena Martelanz je govorila o "Odnosima između industrijskih partnera u Austriji" i "Razvoju i strukturi socijalnog dijaloga na evropskom nivou". Diskusija se završila razmatranjem postojećih problema i izazovima u socijalnom dijalogu na evropskom nivou.

Moderator ovog dvodnevnog seminara bio je Jan Rekman iz Instituta za Evropsku Politiku iz Berlina. Kancelarija za pridruživanje EU Vlade Srbije, nastavlja realizaciju seminara u okviru programa "Sporazum o stabilizaciju i pridruživanju", a ovo je bio deveti seminar u okviru ovog projekta.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"