Raskid Kupoprodajnog ugovora sa većinskim vlasnikom Fabrike vagona Kraljevo kao moguće rešenje i agonije zaposlenih u FVK.

ODGOVORNOST DRŽAVE ZA KUPOPRODAJNI UGOVOR FVK

29.12.2009.
Posle trideset jednog dana štrajka u Koncernu FVK Kraljevo, Štrajkački odbor i predstavnici Industrijskog sindikata FVk uputili su zahtev Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja zahtev da se raskine Kupoprodajni ugovor sa ukrajinskom firmom Azov Impeks. Svi pokušaji Štrajkačkog odbora i Industrijskog sindikata FVK da većinski vlasnik ispuni minimum zakonskih obaveza i obaveza iz Kupoprodajnog ugovora su ostali bez bilo kakve reakcije rukovodstva FVK. Dogovor koji je postignut sa predstavnicima Minsitarstva ekonomije i regionalnog razvoja, tačnije državnim sekretarom ministarstva Nebojšom Ćirićem podrazumevao je isplatu zaostalih zarada, deo regresa i nastavak kolektivnog pregovaranja, nije ispoštovan od strane rukovodstva FVK. Dogovor je podrazumevao i da će, ukoliko ne dođe do ispunjenja navedenih zahteva, Agencija za privatizaciju na osnovu zahteva Minsitarstva i nalaza o poštovanju Kupoprodajnog ugovora pokrenuti proces raskida Kupoprodajnog ugovora.
Ovo nije željena situacija ni od strane sindikata ni od strane Štrajkačkog odbora ali predstavlja iskorak u procesu preuzimanja odgovornosti onih koji su FVK i prodali. Ovo je možda i logičan završetak agonije radnika FVK a podatak da će FVK u 2010.godini za Železnice Srbije dobiti posao vredan 650 miliona dinara ohrabruje zaposlene FVK. Ukoliko do raskida Kupoprodajnog ugovora ne dođe postavlja se samo jedno pitanje, koga institucije države Srbije štite, zaposlene ili poslodavce i većinske vlasnike koji ne poštuju ni minimum svojih zakonskih obaveza.
Industrijski sindikat Srbije ima pozitivno iskustvo sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja i njihovim aktivnostima vezanim za podršku proizvođačima vagona i raskidanja kupoprodajnih ugovora u situacijama kada zaista nije bilo drugog rešenja.