ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije uputio dopis predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i ministrima Mlađanu Dinkiću i Rasimu Ljajiću. Fabrika vagona Kraljevo kao prekretnica u odnosu države prema obespravljenim radnicima.

DA VLAST PRIHVATI ODGOVORNOST




14.12.2009.
„Predizborno proklamovanje da ćete Vi, kao pobednici na izborima na Republičkom nivou, biti socijalno odgovorna Vlada, svoje puno ostvarenje nalazi u prisutnoj socijalnoj bedi, samosakaćenjima zaposlenih i njihovih predstavnika, štrajkovima i nezadovoljstvom koje je sveprisutnije u redovima zaposlenih i sindikata. Upozorenje da su pojedini potezi Vlade ishitreni, nedelotvorni i usmereni protiv inetersa većine građana Srbije ne nailaze na razumevanje od strane Vas u koje smo verovali, za koje smo glasali i sudbinu nas i naših porodica vezali za vaše političke programe i predizborna obećanja.
Ne znam u kojoj meri pratite i koliko Vas uopšte interesuje sudbina blizu 900 radnika Fabrike vagona Kraljevo, jeidnog prepostalog privrednog giganta u gradu Kraljevu. Zaposleni već danima štrajkuju tražeći da se prema njima država, većinski vlasnik i poslovodstvo FVK odnosi uz puno poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije. Štrajkački odbor i deo rukovodstva Industrijskog sindikata je već sedmi dan u štrajku glađu. Sve dosadašnje aktivnosti koje je Industrijski sindikat FVK i Štrajkački odbor sprovodio su vođene uz puno poštovanje zakonitosti sa verom da će dijalog dati rezultat.
Posebno ističem da je Fabrika vagona Kraljevo zadnjih šest meseci 2009.godine preživela zahvaljujući značajnim poslovima dobijenih od Železnica Srbije i aktivnostima sprovedenim od strane ministra Mlađana Dinkića. To je jedina svetla tačka u poslovanju FVK-a od kada je ukrajinska firma Azov impeks postala većinski vlasnik preduzeća.
Industrijski sindikat Srbije je u više navrata inicirao pažljivo praćenje Kupoprodajnog ugovora sa krajnjim zahtevom da se Kupoprodajni ugovor raskine ukoliko se utvrdi njegovo nepoštovanje. Trenutna situacija u kojoj se nalaze zaposleni FVK-a ukazuje na jedan genocidan odnos prema zapsolenima i njihovim porodicama i biće sve gore i gore.
Molimo da svi Vi kojima ovaj dopis upućujemo shvatite ozbiljnost situacije i prihvatite odgovornost za poslovnu budućnost preduzeća i biološki opstanak zaposlenih. Uveren sam da Vi to možete i da ćete u zaposlenima i Industrijskom sindikatu naći pouzdane partnere u aktivnostima da se Fabrika vagona spasi na korist radnika, građana Kraljeva i Vas kao pojedinaca koji predstavljaju vlast u Srbiji.“ Kaže se u pismu Industrijskog sindikata Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"