Zaposleni zadržali mnoga ranije stečena progresivna prava. Ugovor važi za period 2010.-2012.g. Nezavisni sindikat metalaca U.S. Steel Serbia d.o.o. potpisnik Kolektivnog ugovora.

POTPISAN KOLEKTIVNI UGOVOR
U KOMPANIJI U. S. STEEL SERBIA, D.O.O.

Smederevo, 2.12.2009.

Zaposlenima su zadržana mnoga ranije stečena progresivna prava ● Ugovoren je „Finansijski paket“ za zaposlene koga čine pored nove satnice za 2010., 2011. i 2012. godinu, varijabilna zarada (deo ostvarenog profita), „optek član“ koji predviđa uvećanje osnovne zarade u iznosu od najmanje 1 % ● Po prvi put u novom Kolektivnom ugovoru ugrađena je mogućnost Dobrovoljnog penzionog osiguranja i zaštita zaposlenih od „mobinga“.

Juče u utorak, 1. decembra 2009. godine oko 19.00 sati, potpisan je novi Kolektivni ugovor u kompaniji U. S. Steel Serbia, d.o.o., nakon 45 dana. Ovi pregovori vodili su se u vrlo komplikovanom okruženju i uslovima teške privredne, ekonomske i finansijske krize.

Novim KU, ugovorene su obaveze i prava poslodavca i oko 5.600 zaposlenih u kompaniji U. S. Steel Serbia, d.o.o. za naredne tri godine. Sindikati i Poslodavac i pored teškog poslovnog okruženja u kome radi kompanija usaglasili su se da zadrže najveći deo progresivno stečenih prava zaposlenih (uvećanja zarade za drugu smenu od 10 %, za noćnu smenu u iznosu od 40 %, za prekovremeni rad u iznosu od 40 %, za rad nedeljom u iznosu od 15 %, nadoknada za pripravnost za rad u iznosu od 5 %, povećane su nadoknade za korišćenje izolacionih aparata u gasoopasnim zonama). U ovom delu stečenih prava zaposleni imaju samo gubitak koji se odnosi na bolovanje do 30 dana za 5 % (umesto dosadašnjih 80%, sada je to 75 %).

U 2010. godini satnica će biti 113,42 dinara po radnom satu, u 2011. godini satnica će biti zbir stare satnice, rasta troškova života plus realno uvećanje za 2 procenata i u 2012. godini satnica će biti stara satnica, rast troškova života plus realno uvećanje za 2,5 procenata. U sklopu finansijskog paketa smederevski metalurzi će dobiti isplatu zarade po novoj ceni rada mesec dana ranije.

Finansijski paket čini i isplata varijabilnog dela zarade zaposlenog (deo profita kompanije) koji je ugovoren u iznosu od 7 % (umesto dosadašnjih 6 %). Varijabilni deo zarade isplaćivaće se kao "prosečno konsolidovani neto prihod poslodavca (uključujući i neto gubitke) za mesec sa rezultatima iz prethodna dva meseca".

U finansijskom paketu novog KU po prvi put se ugovoriila i zarada po osnovu rezultata rada, zasnovana na efikasnosti sitema rada tzv „optek član“. Ovaj član predviđa dodatna sredstva Poslodavca u iznosu od najmanje 1 % namenjena u 2010 godini, za povećanje koeficijenata zarada za oko 40 % izvršilaca u osnovnom proizvodnom toku: Čeličani, Visokoj peći, Toploj valjaonici, Hladnoj valjaonici i delom u Belim limovima u Šapcu, kojima će biti spojeni dva ili više posla u jedan posao.

Po prvi put u novom Kolektivnom ugovoru 2010-2012. kompanije U. S. Steel Serbia, d.o.o. ugrađena je mogućnost Dobrovoljnog penzijskog osiguranja za zaposlene, kao i zaštita zaposlenih od „mobinga“.

Takođe, zaposlenima su zadržana ranije stečena prava: organizovani prevoz i ishrana, plaćena i neplaćena odsustva, elementi za unapređenje zaposlenog, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenog. Povećan je i broj zaposlenih koji će koristiti preventivni oporavak u trajanju od sedam dana, sa dosadašnjih 170 na 250 zaposlenih, plus radnici koji rade na poslovima sa jonizirajućim zračenjem.

Solidarna pomoć je mesečno 18.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Jubilarne nagrade su uvećane. U novom Kolektivnom ugovoru zadržane su tradicionalne akcije: novogodišnji paketići za decu zaposlenih, paketi školskog pribora, poklon čestitke za novorođenčad i poklon čestitke povodom Dana žena (8. marta), kao i finansiranje sportskih događaja koje organizuju sindikati.

- Ono čime mi iz „Nezavisnog sindikata metalaca“ nismo zadovoljni je pre svega oblast "XII KU: Udaljenje zaposlenog sa rada i otkaz ugovora o radu“, jer je veoma restriktivna i otvara mogućnost nižim menadžerima da „kad god im se to hoće“ zaposlene kažnjavaju npr. „privremeno udaljenje sa rada od 1-3 dana bez naknade zarade“, do suspenzija i otkaza ugovora o radu. To svakako nije dobro za zaposlene, nije ni za imidž poslodavca i upravo iz ovih „moralnih razloga“ naš sindikat je izuzeo svoj stav po ovoj oblasti i mi to nismo potpisali.Mi nismo želeli da potpišemo još neke članove, za koje smo takođe smatrali da nisu u interesu zaposlenih. Nijedan Kolektivni ugovor nije idealan, pa nije ni ovaj i mi ga upravo iz tog razloga kritički prihvatamo. Pregovori su kao nikada do sada bili dugi, teški i komplikovani, ali uz fer i korektno ponašanje Pregovaračkog tima Poslodavca, bili su neizvesni do poslednjeg momenta, sa puno obrta, i nakon 45 dana predviđenih zakonom o radu za pregovore - KU je potpisan“, rekao je na kraju Mileta Gujaničić, predsednik „Nezavisnog sindikata metalaca“.

Današnjem potpisivanju Kolektivnog ugovora za 2010-2012. godine, pored Metju Perkinsa, generalnog direktora kompanije, učesnika pregovaračkih timova, prisustvovao je i Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije, sa saradnicima.