VI KONGRES UGS "NEZAVISNOST": "TEK SMO POCELI"

NOVO VREME, TRAZI NOVE SINDIKATE

Beograd, 24.11.2006.

U beogradskom "Sava centru", 24. novembra 2006. godine, nakon prikazivanja promotivnog filma o sindikatu "Nezavisnost", na svecan je otvoren VI Kongres UGS "Nezavisnost". Na pocetku rada kongresa, izabrana su radna tela, usvojen poslovnik o radu i usvojen izvestaj o radu izmedju V i VI Kongresa, koga je podneo Branislav Canak, predsednik UGS "Nezavisnost". Skupu se u obratio i Slobodan Lalovic, Ministar za rad, socijalnu politiku i zaposljavanje u Vladi Republike Srbije. Nakon pozdravnih reci domacih i stranih gostiju, delegati su razmatrali predlog novog Statuta i drugih kongresnih dokumenata.

Nakon sto je verifikaciona komisija utvrdila, da je od 300 delegata, VI Kongresu UGS "Nezavisnost" prisutno 278 delegata, skup je mogao da nastavi sa radom i donosi punovazne odluke.

Izvestaj o radu izmedju V i VI Kongresa podneo je Branislav Canak, predsednik UGS "Nezavisnost". U svom izlaganju, on je konstatovao da je politicko, socijalno i ekonomsko okruzenje danas "gore nego u vreme Slobodana Milosevica", koji je po njemu bar bio "dosledan", za razliku od njergovih "naslednika", koji nas cesto iznenadjuju i koji su izneverili nasa ocekivanja. Neshvatljivo je da radikali jos uvek kontrolisu deo politicke scene u Srbiji, smatra Canak. Demokratskoj vlasti posle Milosevica, Canak posebno zamera, zato sto su odgovorni za pomilovanje vremena "tamnog vilajeta". Po njemu, iz tih razloga, ne treba ni da nas cudi nepovoljan medjunarodni polozaj, koji imamo i koji moze biti presudan za dalju sudbinu drzave, a posebno pitanja Kosova. Kada se zavrsi ova "nesrecna privatizacija", koja je sada glavni izvor prihoda drzavnog budzeta, tek nas ocekuju veliki izazovi. Privatizacija kojoj smo svedoci nas svrstava u "razmazena drustva" jer olako i jeftino prodajemo ono, sto su drugi mukom decenijama stvarali. Privatizaciju cesto karakterise bezakonje, a to se i moglo naslututi, kada je na samom pocetku privatizacije, drzava proklamovala princip da je "ne interesuje poreklo novca". Pa sta onda jednu drzavu treba da interesuje, pita se Canak ? Privatizacija je jedino uspesna u onim slucajevima, kada je kupac iz neke od stranih razvijenih zemalja. Kada je u pitanju socijalni dijalog u Srbiji, Canak smatra da njega nema i da za to ima mnogo dokaza. Od 2001. godien kada je formiran Socio-eknomski savet, Vlada poklanja paznju ovom telu, samo onda kada joj je potreban. Ima se utisak da Vladi nisu potrebni socijalni partneri. Ne postoji ni jedinstvo izmedju socijalnih partnera i sindikata, tako da se ne moze govoriti o tripartizmu. Za buduci rad UGS "Nezavisnost" veoma je vazno nedavno ujedinjenje dve medjunarodne sindikalne centrale u Becu u novu organizaciju Medjunarodnu konfederacije sindikata (MKS). Moramo imati na umu da novo vreme, trazi nove sindikate, i mi zato moramo da se razlikujemo od drugih sindikata iz zemalja bivseg socijalizma, odnosno moramo da se menjamo i trudimo da budemo jos bolji. Znanje i solidarnost ostace i dalje nesto po cemu nas prepoznaju, rekao je na kraju svog izlaganja Canak.

Slobodan Lalovic, Ministar za rad Vlade Republike Srbije, pozdravljajuci delegate VI Kongresa i goste, rekao je da "izneverena ocekivanja" nisu retkost u zivotu, jer je obicno tako sa "ocekivanjima". On smatra, da se u Srbiji mnogo toga pozitivno desilo i da je doslo do znacajnog napretka u podizanju standarada gradjana. Potrosacka korpa i zarade u Srbiji beleze rast u poslednjih sest godina. Mozda zarade nisu "dovoljne", ali one beleze rast, kao i drustveni proizvod, koji je u poslednje tri godine, uvecan za 6 procenata. Slozio se sa Cankom, da je radnistvo najvise u Srbiji patilo i propadalo kada je bilo poneseno "politickim simpatijama". Zato ne treba govoriti samo emotivno. Koliko vremena treba da se kuca srusi, a koliko da se sazida ? Ali mi danas belezimo konstatan rast standarda gradjana i to je konkretan oblik borbe protiv siromastva, smatra Lalovic. Svaka stranka i politika koja radnistvu obeca "med i mleko" preko noci laze, smatra on. Ubedjen je da najveci deo radnistva podrzava demokratske snage i da je u svetlu buduceg ulaska u Evropsku uniju, vazno da demokratske snage nastave ove procese. Lalovic je nabrojao i sta je konkretno Ministarstvo rada uradilo u poslednje tri godine. Priznaje da "socijalni pakt" nije ostvaren i da to "pada na dusu svima". Svako mora nesto da zrtvuje, da bi nesto u socijalnom dijalogu dobio, smatra on. Na kraju svog izlaganja, Lalovic je izneo ocekivanja Vlade, da ce se od 2008. godine beleziti pad stope nezaposlenosti. Kada je u pitanju neresen prostor za rad sindikata UGS "Nezavisnost", izneo je obecanje Vlade da ce se citava zgrada u Nusicevoj 4, staviti na raspolaganje UGS "Nezavisnost".

Kongres su pozdravili Guy Ryder, generalni sekretar Medjunarodne konfederacije sindikata, John Monks, generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata, Jim Baker iz MOR-a, Lori Klemens iz americkih sindikata AFL-CIO i mnogi drugi.

Nakon pauze za rucak, delegati su nastavili da razmatraju predlog novog Statuta i druga kongresna dokumenta. Nakon iscrpsne diskusije usvojen je nov Statut UGS "Nezavisnost".