ARHIVA VESTI
     
 
Bezbednost i zdravlje na radu kao trajni prioritet aktivnosti Industrijskog sindikata Srbije (ISS) u sprovođenje Programa Svetske federacije metalaca dogovorenog na Kongresu u Švedskoj

BEZBEDAN I ZDRAV RADNIK KAO PRIORITET




11.11.2009.
Trodnevni seminar od 6-8. novembra u Beogradu, o Bezbednosti i zdravlju na radu koji je organizovao Industrijski sindikat Srbije uz podršku Friedrich Ebert fondacije okupio je aktiviste ISS koji se prioritetno bave bezbednošću i zdravljem na radu od kojih je većina u Odborima za bezbednost i zdravlje na radu na nivou svojih preduzeća. Seminar se održava u trenutku zahuktale ekonomske krize kada poslodavci zakidaju novčane izdatke baš u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i na najdirektniji način ugrožavaju zaposlene. Istaknuto je da u većini preduzeća nije urađen akt o proceni rizika na radnom mestu što znači da nema ni preventivnih mera za sprečavanje povreda i oboljenja. Predavači na seminaru su bili predstavnici Uprave za bezbednost, direktorka Vera Božić Trefald i Ljiljana Topić. Po prvi put na ovakvim seminarima je nastupila i Medicina rada sa profesorima Aleksandrom Milovanovićem i Bogoljubom Peruničićem koji su govorili o Pravilnicima za periodične lekarske preglede, profesionalnim bolestima i ocene radne sposobnosti zaposlenih.
O ulozi Inspekcije rada, sprovođenju i primeni Zakona o bezebdnosti i zdarvlju na radu, organizacionoj postavci Inspekcije, pravima zaposlenih i primerima iz prakse govorila je Tanja Vukmirović, načelnica Inspekcije rada i inspektor Rajko Barać. Ovo izlaganje je posebno zainteresovalo učesnike seminara jer su oni na najdirekniji način upućeni na Inspektorat u slučaju nepravilnosti na nivou svojih preduzeća.
Kako bi se učesnici seminara što bolje upoznali sa sredstvima lične zaštite, preduzeće Albo je izvršilo prezentaciju svog proizvodnog programa ukazujući koliko su zaštitan sredstva važna i koliko pomažu u preventivi i svakodnevnoj upotrebi.
Ovaj seminar Industrijskog sindikata Srbije je u saglasnosti sa programom i ciljevima koje Svetska federacija metalaca zacrtalla na Kongresu u Švedskoj.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"