ARHIVA VESTI
     
 

Friedrich Ebert fondacija i Sindikat metalaca Nemačke IGM organizatori seminara sa temom „Ekonomske integracije i strukturne promene u jugoistočnoj Evropi“. Metalci, tekstilci, elektro sektor i drvna industrija učesnici seminara.

STRUKTURALNE PROMENE, GLOBALNA KRIZA I ODGOVORI SINDIKATA




30.10.2009.
Predstavnici Friedrich Ebert fondacije (FES), Sindikata metalaca Nemačke (IGM) i predstavnici sindikata jugoistočne Evrope metalaca, tekstilaca, elektro industrije i drvne industrije kao i predstavnik nemačkog parlamenta Josip Juratović, prof Radmila Grozdanić i prof Krastio Petrov pokušali su da daju odgovore na pitanja strukturalnih promena, globalne krize i pozicije sindikata. U radu seminara učestvovali su predstavnici Nemačke, Srbije, Rumunije, Slovenije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Makedonije. Diskusije i izložena iskustva ukazuju da nema različitosti u problemima na nacioalnim nivoima sa kojima se sindikati svakodnevno susreću. Jedan od zaključaka je da ključ opstanka jačanje sindikata na svim nivoima leži u podizanju njegove snage i kompetetnosti te većeg uticaja na društvene i ekonomske tokove. Pojedinačna izlaganja, izveštaji i studije koje su bile na seminaru mogu se videti na sajtovima EMF, FES i pojeidnih nacionalnih sindikata, učesnika seminara. Ovaj odlično posećen seminar i zaključci ukazuju na neophodnost tešnje saradnje svih sindikata sa prostora jugoistočne Evrope i koordinisanost aktivnosti kada su u pitanju multinacionalne kompanije. Otvorena su i mnoga pitanja i dati mnogi odgovori ali je potvrđena neophodnost svakodnevnog rada, praćenje globalnih događaja i posledica koje ti globalbi događaji ostvaljaju na nacionalne ekonomije.
Veliku zahvalnost učensici duguju FES-u i IGM-u čiji su predstavnici potvrdili da se na njihovu podršku može računati i u buduće u organizaciji sličnih sastanaka i seminara kao što je bio ovaj u Beogradu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"