ARHIVA VESTI
     
 
Centar za demokratiju organizovao okrugli sto na temu zaštite od zlostavljanja. Problem mobinga sveprisutan u srpskom društvu.

Mobing-zaštita od zlostavljanja




28.10.2009.
Nastavljajući tradiciju interesovanja i aktuelizovanja značajnih socijalnih, ekonomskih i političkih tema, Centar za demokratiju na temu Zaštita od zlostavljanja je uspeo da okupi kompetentne predstavnike vlasti, sindikata i NVO organizacija čija su interesovanja vezana za oblast mobinga. U uvodnom izlaganju ispred Centra za demokratiju govorila je profesorka Ksenija Petovar naglasivši da je frekventnost mobinga povećana i da je tu oblast neophodno regulisati zakonom. Zakon o mobingu je usaglašen na nivou socijalnih partnera i očekuje se njegovo usvajanje u Skupštini, istsakla je Radmila Bukumirić Katić, pomoćnica Ministara za rad i socijalnu politiku. Prisutnost mobinga je usko vezana za period privatizacije i tranzicije, uspostavljanju novih ekonomskih i političkih odnosa. Posebno su pogođeni mladi i stariji radnici.
Mobingu posebno pogoduje izražena nezaposlenost i pojava viška zaposlenih.
Predstavnik Industrijskog sindikata Srbije, Dragan Matić, naglasio je postojanje najzastupljenijeg oblika zlostavljanja zaposlenih, a to su, neisplaćivanje zarada i neisplaćivanje dogovorenih zarada. Takav postupak ispunjava skoro sve elemente mobinga, osećaj poniženosti, vređanja, omalovažavanja, šikaniranja, teranja ljudi u kriminal, izazivanje mnogih bolesti i socijalnu ugroženost porodice. Za ovu vrstu mobinga isključivu nadležnost i odgovornost ima država i institicije zadužene za tu oblast.
Bojazan da se ovakav predloženi Zakon o mobingu može zloupotrebljavati izneo je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, da zakon treba usvojiti ali njegovu primenu treba započeti tek za godinu dana. Ta godina bi bila iskorišćena da se poslodavci i zaposleni pripeme za njegovu primenu kroz različite vidove informisanja i edukacije.
Ispred „SOS“ telefona govorila je Leposava Živanović iznoseći da ova organizacija servisira isključivo žene koje su izložene različitim vrstama nasilja, pa i mobinga koji se isključivo vezuje za rad i radno mesto.
Iako se u proteklom periodu dosta govorilo o mobingu ne vide se neki opipljivi rezultati i smanjenje njegove pojave. Moguće je da će zakon uređujući ovu oblast ispraviti trenutne nedorečenosti a posebno će biti problematično njegovo poštovanje i sprovođenje.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"