ARHIVA VESTI
     
 
Članice Svetske federacije metalaca (IMF) sa prostora Jugoistočne Evrope održale u Beogradu subregionalni sastanak. Sprovođenje programa IMF-a osnovni zadatak.

JAČANJE SINDIKATA I NESIGURNI POSLOVI




Beograd, 22.10.2009.g.
Desetine koleginica i kolega, predstavnika sindikata članica IMF iz Jugoistočne Evrope imalo je priliku da u jednodnevnom radu razmatraju najaktuelnije probleme sa kojima se susreću na nivou svojih država.
Pojedinačno članice su podnele izveštaj o akcijama koje su sprovele u toku 2009.godine po pitanju nesigurnih poslova. Većina članica je akcijama obeležila 7.oktobar, dan kada IMF sa svojim članica organizuje akcije širom sveta sa ciljem da se ukaže na postojanje raznih oblika nesigurnih poslova i njegovu sveprisutnost. Pored drugih nacionalnih sindikata izveštaj je podneo i Industrijski sindikat Srbije posebno naglašavajući neophodnost zajedničkih akcija sindikata, članica IMF-a.Ovo je neophodno ako želimo da Program IMF-a bude uspešno sproveden, ako želimo da povratimo izgubljeno poverenje kod radnika i zajedno ojačamo različite sindikalne strukture. O globalnoj akciji IMF-a povodom Dana nesigurnog rada govorili su Anne Marie Mureau i Fernando Lopes. Ohrabruje podatak da je akcija uspešno vođenja širom sveta i da se očekuju pozitivni pomaci u regulisanju i sprečavanju nesigurnih poslova.
O „Efektima i posledicama ekonomske krize“ govorio je profesor Krastio Petkov koautor studije Međunarodne organizaicje rada na temu „Globalna kriza i posledice“. Istaknute su ključne karakteristike krize, izazovi koji su stavljeni pred sindikate kao i mogućnosti da sindikati svojim uticajima i akcijama utiču da posledice krize budu manje izražene i pravičnije preraspodeljene. Prisutne članice iMF su potvrdile rešenost da dosledno sprovedu odluke, zaključke i dogovore sa Kongresa u Švedskoj a razmatrani su i ključni najaktuleniji problemi koje prioritetno treba rešavati.
Izveden je jedinstven zaključak da u periodu 2010 i nadalje, nesigurni poslovi, jačanje struktura sindikata i nacionalnih sindikata, sindikalna i radna prava kao i druge aktivnosti koje bi doprinele da nacionalni i svetski sindikati imaju više uticaja na globalna svakodnevna događanja moraju biti u prioritetu sa krajnjim ciljem da se istakne postojanje sindikata i uticaj u zalaganju za bolji, bezbedniji, kvalitetniji život zaposlenih.
Ispred Evropske federacije metalaca (EMF) govorila je Mina Vukojičić istaknuvši da IMF i EMF mnogo tešnje sarađuju nego ranije, da je to od izuzetnog značaja za članice IMF i EMF i da prvi rezultati te saradnje ohrabruju. Slične aktivnosti treba sprovoditi i na nacionalnim nivoima tamo gde postoji više sindikata.
Učesnici su izrazili zadovoljstvo održanom koordinacijom njenom sadržinom i zaključcima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"