ARHIVA VESTI
     
 
Godina stvaranja, razvoja i posrtanja Industrijskog sindikata Srbije (ISS). I dalje znamo put kojim treba da ide slobodan, nezavistan i demokratski sindikat.

Godišnjica Industrijskog sindikata Srbije




20.10.2009.
Tačno pre godinu dana osnovan je Industrijski sindikat Srbije od strane mnogobrojnih sindikata koji u tadašnjem okviru organizivanja nisu videli sindikalnu organizaciju koja može da da adekvatan odgovor naraslim ekonomskim, političkim i socijalnim tenzijama. Postojanje ISS se bazira na industrijskoj grupaciji.
Od trenutka registracije Industrijskog sindikata pa do danas, ISS je okupio blizu sto sindikalnih povereništava sastavljenih od metalaca, tekstilaca, građevinara, poljoprivrednika i hemičara. Ovo je izvanredan uspeh kada znamo kakva je sindikalna scena Sbije, kada znamo šta se sve radi da ISS nestane sa sindikalne scene Srbije.
U većini preduzeća u kojima deluje Industrijski sindikat Srbije osvarili smo reprezentativnost, što nam je omogućilo da pregovaramo i potpisujemo kolektivne ugovore. Povereništva u preduzećima se kroz rad centrale i regionalnih predstavnika ISS redovno servisiraju i pomažu.
Projekti i ideje ISS su u navećoj meri podržani od strane Vlade Republike Srbije i resornih ministarstva a ISS se iskazao kao snažan, kompetentan i odgovoran socijalni partner.
Aktivnosti na potpunom zaokruživanju organizacije ISS su u toku sa krajnjim ciljem održavanja Kongresa ISS. Jačanje i bolje pozicioniranje ISS je u tesnoj vezi sa pridobijanjem novih članova kao osnovom jačanja ISS pre svega u delatnostima, građevine, hemije, prehrane i tekstila.
Odbor za metalsku industriju je u potpunosti konsolidovan sa mogućnostima daljeg jačanja.
Protekla godina je ukazala i na neke unutrašnje slabosti ISS nasleđene od ranijih oblika sindikalnog organizovanja ali tu ima značajnog pomaka i očekujemo da se različitosti razreše kroz organe sindikata.
Uskoro se očekuje registracija stotog povereništva ali se ISS na tome neće zaustaviti.
Srbija je zemlja puna izazova za demokratske sindikate kojima je cilj da budu na korist svojim članovima i društvu u celini.
Posebno nas ohrabruje članstvo u Evropskoj i Svetskog federaciji metalaca i značajna podrška i ohrabrenje koje odatle dolazi.
Ne postoje savršene organizacije sindikata niti savršeni lideri, ali morala, rada i ideja ne sme da nam fali. Pojedinci koji ne budu ispunjavali ove osnovne kriterijume ne pripadaju Industrijskom sindikatu Srbije.
Neka nam ova prva godina postojanja i rada Industrijskog sindikata bude vodilja u nadi da ćemo imati dugogodišnji uspešan sindikalni rad.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"