ARHIVA VESTI
     
 
Krizni štabovi Ministarstva rada i socijalne politike počeli da daju rezultate. Industrijski sindikat Srbije (ISS) pozdravlja ove aktivnosti.

Krizni štab kao rešenje




09.10.09.
Predstavnici ISS su obavili razgovor sa Sašom Perićem, pomoćnikom direktora Inspekcije rada Srbije koji je ujedno i rukovodilac Kriznog štaba formiranog od strane ministra rada Rasima Ljajića.
Formiranje kriznog štaba ima za cilj da na osnovu informacija od regionalnih kancelarija inspekcije rada, pojedinih sindikata ili organa lokalne samouprave, direktnim uključenjem predupredi najavljene štrajkove i socijalne nemire i kroz formu posredovanja i socijalnog dijaloga dovede do rešenja prihvatljivim sukobljenim stranama.
Pored Kriznog štaba za radne odnose oformljena je i grupa za socijalnu pomoć i politiku koja za cilj ima obezbeđivanje socijalne pomoći u najtežim situacijama. ISS je izrazio zadovoljstvo sa formiranjem ova dva krizna štaba uzražavajući spremnost da aktivnim učešćem i međusobnim informisanjem sa kriznim štabovima učestvuje u razrešenju izraženih socijalnih tenzija sa visokim stepenom radikalizacije.
ISS se zalaže da se u ovim aktivnostima angažuju organi lokalnih samouprava, Agencije za mirno rešavanje sporova, pojedina ministrastva, pre svega, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstvo finansija.
„Neophodno je obučiti i osposobiti veći broj sindikalnih prestavnika na svim nivoima organiziovanja sindikata o zakonskim osnovama i ograničenjima po pitanju štrajka te steći znanja o tehnikama i veštinama pregovaranja i socijalnog dijaloga a sve u cilju sprečavanja i otklanjanja uzroka koji dovode do nerazumevanja a onda radikalizacije protesta radnika.“ istakli su predstavnici iSS.
ISS će Projekat na ove teme proslediti ministru Rasimu Ljajiću i Socijal–ekonomskom savetu koji je u više navrata dobijao milionske dinarske sume kako bi se socijalni dijalog razvio na nivou regiona i lokalnih samouprava. Najveći deo novca je nenamenski potrošen pa imamo socijalne bune i štrajkove širom Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"