OKRUGLI STO: DISKRIMINACIJA ZENA NA RADNOM MESTU

PROBLEM JOS NIJE DOVOLJNO PREPOZNAT

Beograd, 22.11.2006.
U organizaciji Sekcije žena UGS"Nezavisnost", 18. novembra 2006. godine, u Beogradu je održan okrugli sto na temu "Diskriminacija žena na radnom mestu".

Kao uvodu u diskusiju okruglog stola posluzile su dve prezentacije. Gordana Aleksić je uradila analizu istraživanja o diskriminaciji žena na radnom mestu u Srbiji, koje su zajedno realizovale Sekcija žena UGS"Nezavisnost" i Sekcija žena SSS. Ovaj projekat su u kooordinaciji Ženske mreže za jugoistočnu Evropu pokrenule MKSS-a, MFR i MOR-a, a realizuje se u svim zemljama bivše Jugoslavije i Albaniji utrajanju od dve godine.Prezentaciju o istraživanju na istu temu, priredila je i mr Marija Lukić, članica Grupe za promociju ženskih političkih prava "Glas razlike".

Svoju podršku diskusiji o diskriminaciji žena na radnom mestu, dale su Vera Kondić iz GS TKO "Nezavisnost", Dragan Matić, predsednik GSM "Nezavisnost", Ljiljana Dobrosavljević, prva predsednica Sekcije žena UGS"Nezavisnost" i Slobodanka Branković, predsednica Sekcije žena SSS. Okruglom stolu, pored pomenutih, prisustvovale su sve učesnice Skupštine Sekcije žena, Dr Drenka Vuković, profesorka na FPN i predstavnici medija.

Okruglom stolu prustvovala je i Emina Merdžanić iz Sarajeva, koordinatorka za pitanja rodne ravnopravnosti MKSS-a za jugoistočnu Evropu. Zahvaljujući njenom angažovanju i finansijskoj podršci MKSS-a, održan je ovaj okrugli sto, koji je prvi u seriji okruglih stolova, koji će biti održani naredne godine širom Srbije.

Zaključak sa ovog okruglog stola, je da diskriminacija žena na radnom mestu u Srbiji postoji, ali da još uvek nije prepoznata u dovoljnoj meri, ni od strane zaposlenih žena, ni onih na tržištu rada. Problemom diskriminacije žena na radnom mestu tek treba da se upoznaju sindikalci, poslodavci, i cela javnost, a to je donekle i cilj projekta u narednoj 2007. godini.