ARHIVA VESTI
     
 
Potpisan Ugovor o regulisanju štrajkačkih zahteva u Topola Livar a.d.

Da li je povratak poverenja moguć




Štrajkački odbor Topola Livar a.d. održao je sastanak 19.08.2009.g. sa svim zaposlenima i predstavnicima sindikalnih centrala čije članice su i organizovale štrajk u Topola Livar a.d.. Sastanku su prisustvovali Zoran Mihailović, podpredsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, Negoslav Jovanović, podpredsednik Industrijskog sindikata Srbije i Nenad Matić, podpredsednik GSM „Nezavisnost“.
Posle razgovora i diskusije sa zaposlenima i analize toka trajanja i situacije u kojoj se nalazi Topola Livar a.d. Štrajkački odbor je doneo devet zaključaka sa kojima su se saglasili i svi zaposleni učesnici štrajka. Najvažnije, zaposleni su podržali zahteve iz odluke o stupanju u štrajku i zahtev da se u proces rešavanja problema u Topola Livar a.d. uključe nadležne institucije države, od lokalne samouprave do nadležnih ministarstava Vlade Republike Srbije i organa Livar a.d. Takođe, konstatovano je da je međusobno poverenje između sindikata i direktora Topola Livar a.d. Branka Grumića, narušeno nepoštovanjem tri potpisana sporazuma sa sindikatima od strane direktora Grumića, što je i dovelo do štrajka i zastoja u pregovorima.
Već sutradan, 20.08.2009.g. uz prisustvo predstavnika Ministarstva rada, Štrajkački odbor Topola Livar a.d., tri reprezentativna sindikata i generalni direktor su započeli pregovore i potpisali sporazum o razrešenju štrajkačkih zahteva. Obe strane su potpisale Ugovor o normalizovanju odnosa u Topoli Livar a.d. kojim se direktor obavezao da do 28.08.2009.g. isplati deo zarada a da zaostale zarade (3) budu regulisane tek nakon isplate (dve) zarade 28.08.2009.g. posebnim potpisom Štrajkačkog odbora i generalnog direktora. Ministarstvo se obavezalo da reši uplate doprinosa kako bi zaposleni ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje. Do tada zaposleni ostaju u štrajku (zanrzavanje).
Da li je ovo početak vraćanja međusobnog poverenja videće se 28.08.2009.g., ali je sigurno početak razrešenja problema u Topola Livar a.d..
Industrijksi sindikat Srbije će podržati svaki napor koji ide u tom pravcu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"