ARHIVA VESTI
     
 
U.S.STEEL SERBIA, D.O.O.: JUCE POTPISAN NOV KOLEKTIVNI UGOVOR

UGOVORENA CENA RADA ZA NAREDNE TRI GODINE





Smederevo, 21.11.2006.
Nakon mesec dana pregovora, juce 20.11.2006. godine, Poslodavac je sa sindikatom "Nezavisnost" i drugim reprezentativnim sindikatima, potpisao trogodisnji kolektivni ugovor u kompaniji U. S. Steel Serbia, d.o.o. Ovaj kolektivni ugovor, je po mnogo cemu predstavlja "jedinstven" nacin uredjivanja industrijskih odnosa u Srbiji, a posebno po tome, sto je i nova cena rada ugovorena u "paketu" za naredne tri godine.

Nova cena rada za zaposlene u U.S. Steel Serbia, d.o.o. za 2007. godinu, pocece da se isplacuje dva meseca ranije, pocevsi od novembarske zarade za 2006. godinu. Satnica od 74 dinara uvecana je za 11 %, pri cemu je rast troskova zivota (7 %), a realno povecanje cene rada iznosi 4 %.

Cena rada za 2008. godinu bice uvecana za ostvareni rast troskova zivota u 2007. godini i realno povecanje zarada za 3 %.

Cena rada za 2009. godinu bice takodje uvecana za ostvareni rast troskova zivota u 2008. godini i realno povecanje od 3 %. I za 2008. i 2009. godinu, ugovoren je pocetak isplate zarada zaposlenima, na osnovu nove cene rada, dva meseca pre pocetka kalendarske godine, za koju je ta cena rada ugovorena.

Nakon potpisivanja novog kolektivnog ugovora, Douglas Matthews, generalni direktor U. S. Steel Serbia, d.o.o. rekao je da odnosi poslodavca i sindikata imaju iza sebe vec izvesnu istoriju, koja je u pocetku imala teske momente i iskusenja. Nov kolektivni ugovor, po njemu, dao je najvise onima, koji najvise rade - zaposlenima u proizvodnim pogonima i smenskom radu. Nov kolektivni ugovor dobijen u korektnim pregovorima sa sindikatima je "jak signal" menadzmentu u Pitsburgu, da je u Smederevu "stabilna poslovna atmosfera" i da moze da nastavi sa investiranjem u modernizaciju pogona zelezare U. S. Steel Serbia.d.o.o., cime ce poslovodstvo kompanije pokazati da mu je stalo do stabilnog zaposlenja radnika u zoni fabrike u Smedereva, rekao je na kraju svog izlaganja Douglas Matthews.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" USS Mileta Gujanicic, slozio se, da je nov kolektivni ugovor ugovaran u korektnoj atmosferi i izuzetno znacajan za buducnost zaposlenih i kompanije. Kada je rec o samom kolektivnom ugovoru, smatra, da ga ne treba preterano hvaliti, jer se, po njemu, moglo postici i vise, da su tri sindikata napravili bolje zajednicke pregovaracke pripreme. Na kraju Gujanicic je rekao, da ce sindikat "Nezavisnost" u narednom periodu, pratiti doslednost u primeni novog kolektivnog ugovora..

Imajuci u vidu da ce se osnovne zarade zaposlenih u kompaniji U. S. Steel Serbia, d.o.o. za 2007. godinu, vec od januarske isplate uvecati za dodatnih oko 6 %, po osnovu poreskih olaksica na licni dohodak, zatim da se od januara iduce godine ocekuju vece sume po osnovu prava iz kolektivnog ugovora na podelu profita ugovorenog u iznosu od 6 % - treba ocekivati ukupno povecanje zarada zaposlenih oko 20 %.

Novim kolektivnim ugovorom u kompaniji U. S. Steel Serbia, d.o.o. koji je po mnogo cemu jedinstven na privrednoj i sindikjalnoj "sceni" Srbije, ugovorene su jos neke, znatne beneficije za zaposlene u kompaniji, u odnosu na ono sto je predvidjeno Zakonom o radu Srbije. Smenski dodatak je ugovoren u iznosu od: II smena 10 %, III smena 40 %, dodatak za prekovremeni rad u iznosu od 40 %, rad na drzavni praznik 150 %, rad nedeljom 15 %, naknada za poziv od kuce na posao, jubilarne nagrade, naknade za koriscenje izolacionih aparata, naknada za bolovanje od 80 %, godisnji odmor u trajanju do 30 dana za zaposlene koji rade u teskim uslovima rada i za zaposlene sa radnim stazom duzim od 30 godina, Fond za solidarnu pomoc zaposlenima u iznosu od 18.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na mesecnom nivou. Znacajno je sto ce se preispitivanje eventualnih predloga otkaza ugovora o radu resavati na najvisem nivou. Ugovorena je dodela skolskog pribora za decu zaposlenih, bebi paketa, novogodisnjih paketa ...

Bice svakako i onih koji nece biti zadovoljni novim kolektivnim ugovorom i ugovorenom cenom rada, ali to je vec u domenu socioloskih i psiholoskih poimanja stvarnosti u kojoj radimo i zivimo i vremena tranzicije koji zajedno prolazimo.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"