ARHIVA VESTI
     
 
Sektorski socijalni dijalog i disciplinovanje neodgovornih poslodavaca osnov za sprečavanje kriznih situacija, štrajkova i socijalnih nemira. Industrijski sindikat Srbije nastavlja sa predlozima Vladi Republike Srbije.

ZAŠTITA RADNIKA I SOCIJALNA SIGURNOST




Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić u intervjuu datom RTS-u nagoveštava niz konkretnih mera sa krajnjim ciljem da se sve učestalije situacije štrajkova i socijalnih pobuna preduprede aktivnim merama i potezima povučenim od strane Ministarstva rada i socijalne politike. Ministar Ljajić konstatuje da je u razgovoru i kontaktima sa radnicima i sindikatima koji su sporovodili aktivnosti štrajka i otvorenih socijalnih pobuna definisao tri ključna problema. Prvi problem je neisplaćivanje zarada zaposlenima, drugi isplata zarada bez doprinosa za penziono i socijalno osiguranje i treći nepoštovanje odredbi kupoprodajnih ugovora kupaca naročito u delu investicija i proširenja proizvodnje.
Planirano je da se iz sredstava budžetskog fonda zaposlenima koji se nalaze u teškoj socijalnoj situaciji izvrši isplata jednokratnih novčanih pomoći ali se u ovom trenutku ne zna kolika će ta sredstva biti i da li će budžetski fond to moći da podnese. „Situaicju blokada puteva, železnica, blokade institucija, moramo prevazići preventivnim merama i poštovanjem zakonske regulative neugrožavajući pravo onih koji se bune ali zaštititi građane i institucije od šteta prouzrokovanih takvim aktivnostima.“ Istakao je Ljajić. Neophodno je da se razgovara sa sindikatima i da se pokuša na nivu sektorskog socijalnog dijaloga iznaći rešenja jer je situacija vrlo različita od sektora do sektora. Grupacija, tekstilaca, metalaca , građevine i hemije su u najnepovoljnijem položaju i tu treba preduzeti konkretne mere sa konkretnim rezultatima.
Ovi stavovi ministra Ljajića su od izuzetnog značaja za Indsutrijski sindikat Srbije jer su skoro identični stavovima iz Programa mera za prevazilaženje krize koje je ISS u aprilu mesecu 2009. godine prosledio Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima. Veliki dugovi preduzeća prema javnom sektoru i državnim preduzećima mogu biti prevaziđeni konverzijom tog duga u kapital preduzeća što se i čini ( Staklara Paraćin, Azotara Pančevo,...). To je takođe podudarno sa stavovima ISS.
Ljajić nagoveštava i preispitivanje spornih privatizacija koje su u osnovi imale kupovinu preduzeća na atraktivnim zemljišnim lokacijama gde je proizvodnja ugašena a radnici razjureni.
Očekuje se da će se ova razmišljanja Ljajića razmatrati sa socijalnim partnerima na tripartitnom nivou i da će Vladi Republike Srbije biti dostavljen usaglašen predlog o mogućim merama za predupređenje štrajkova i socijalnih nemira i mere disciplinovanja poslodavaca shodno srpskom zakonodavstvu.
ISS očekuje da će i druga ministarstva preduzeti slične mere kako bi se teška ekonomska i socijalna situacija popravila, kontrolisala i kanalisala na dobrobit države Srbije i radnika koji se nalaze u izuzetno složenoj i teškoj materijalno socijalnoj situaciji.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"