ARHIVA VESTI
     
 
Sindikat metalaca Nemačke IGM u poseti ISS u Zrenjaninu. Poslodavci moraju da poštuju standarde MOR-a, a država mora da insistira na poštovanju Evropske socijalne povelje, jer je ona takođe uslov za priključenje EU.

Solidarnost na delu




U sklopu posete Srbiji, od 22.-23.07.2009.god. predstavnik IGM, kolega, Klaus Priegnitz razgovorao je sa Fondacijom Friedrich Ebert Stiftung, sa sindikatom ISS i kolegama iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije.
Poseta kolege iz Nemačke iskorištena je da se obiđu i preduzeća sindikata ISS-a u Region Banat odnosno gradu Zrenjaninu. Ovom prilikom kolega Priegnitz i sekretar ISS, Aleksandar Todić, obišli su dva odbora poverenika i razgovarali o svakodnevnim problemima sa kojima se kolege suočavaju. Prvi sastanak je bio sa kolegama iz nemačke kompaniji DAD Draxlmaier Zrenjann koji su u postupku pregovaranja radi zaključenja kolektivnog ugovora.
Draxlmaier zapošljava oko 1300 radnika, uglavnom ženske radne snage, a svoju proizvodnju je vezao za velikog proizvođača automobila BMW. U razgovoru sa sindikalnim aktivistima naglašeno je da je Draxlmaier obavezan da se pridržava međunarodno priznatih standarda kada je reć o radničkim pravima, ako ne bude tako IGM je spreman da pomogne da se putem dijaloga ovi standardi i uspostave. Pregovarački tim sindikata koji čine Livija Stojadinov, Ksenija Eremić i Negoslav Jovanović dobili su punu podršku za napore da ispregovaraju KU i ako zatrebaju pomoć slobodni su da se obrate IGM preko svoje centrale ISS.
Poseta Brodogradilištu Begej došla je u pravi čas pošto se u ovoj kompaniji, gde je vlasnik strani investitor, pripremaju pregovori za KU, pa je bila prilika da se i ovde sa nekoliko konstruktivnih predloga pomogne Odboru prilikom nastupa u pregovorima.
U razgovoru akcenat je stavljen na bezbednost i zdravlje na radu, zbog neiskustva u ovom polju.
Tokom posete lokalnom listu „Zrenjanin“ dat je intervju u kome je naglašeno da je neophodno da se poslodavci moraju pridržavati međunarodnih konvencija i direktiva OECDE i da država mora na tome insistirati, jer su ove odredbe sadržane u Evropskoj socijalnoj povelji, a povelja je sastavni deo ugovora o asocijaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.
Naglašeno je da je IGM spreman da radi i sarađuje sa svim demokratskim sindikatima u Srbiji.
Poseta Zrenjanini završena je zajedničkim ručkom kome su prisusvovali pore dolega iz DAD Draxlmaier i brodogradilišta Begej i kolege iz Livnice Radijator, ABS Minel FEPO. Regionalni poverenik ISS Zoran Eremić se zahvalio kolegi Priegnitzu na poseti i obostrani zaključak je da saradnju treba nastaviti.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"