ARHIVA VESTI
     
 
IV Kongres Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske (SMIR RS) održan u teškim vremenima krize. Sindikalno grupisanje u Industrijski sindikat kao odgovor svetu kapitala i politike.

SINDIKAT KAO ODGOVOR NA KRIZU




Beograd, 16.07.2009.
Kongres SMIR RS koji je održan na Jahorini ukazao je na sve probleme sa kojima se zaposleni susreću dok oni koji su uzročnici tih problema mirno posmatraju propadanje industrijskih kapaciteta i stvarnje okruženja beznađa i obespravljenosti. Problemi sa kojima se sureću metalci i rudari Republike Srpske nisu različiti od problema radnika na prostoirma jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana ali se oni znatno teže razrešavaju zahvaljujući neefikasnim državnim institucijama Republike Srpske.Sva nastojanja SMIR-a su usmerena na poboljšanju teškog materijalnog položaja i stvaranje zakonskog okvira koji bi omogućio pravedniju raspodelu na nivou države i sredstva za opstanak i razvoj industrije Republike Srpske.
Gosti IV Kongresa Svetska federacija metalaca, Industrijski sindikat Srbije, Samostalni sindikat metalaca Srbije, Sindikat energetičara i rudara Makedonije, Sindikat metalaca Bosne i Hercegovine su poželeli uspešan rad Kongresa sa željom da novoizabrano sindikalno rukovodstvo iznađe rešenja za prisutne probleme i iznađe način organizovanja koji bi osnažio pozicije sindikata.
Kongres je zaključio da je međusindiklano udruživanje i povezivanje u okviru industrijskih sindikata neophodno i to će biti jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom četvorogodišnjem periodu. Jednoglasno za predsednika SMIR-a je izabran Obrad Belenzada koji je tu dužnost obavljao i u prethodnom kongresnom mandatu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"