V sednica Predsedništva Industrijskog sindikata Srbije (ISS) opterećena socijalnim tenzijama, produbljivanjem ekonomske krize i gubitkom radnih mesta. Usvojen plan rada u narednom periodu.

VRUĆE SOCIJALNO LETO

Najznačajnija informacija o radu i postignutim rezultatima ISS u periodu od 09.04.2009.godine kada je održana IV sednica Predsedništva ISS sadržana je u ostvarenju strateškog cilja koji se ogleda u prijemu ISS u članstvo Evropske i Svetske federacije metalaca. To je najbolja potvrda da je ISS prepoznat kao demokratski sindikat i sledbenik sedamnaestogodišnjeg rada i postojanja GSM „Nezavisnost“. To je doprinelo da se ISS značajnije pozicionira na međunarodnoj i domaćoj sindikalnoj sceni.
Govoriti o uspešnosti rada sindikata u trenutku kada je više radnika na ulicama i štrajkovima je neukusno. ISS je istakao svoje aktivnosti koje su doprinele da socijalna situacija poprimi blaže forme i ukaže na mogućnosti da se privredno socijalna situacija popravi. Počevši od 1.maja i protesta u Beogradu Industrijski sindikat Srbije je shodno tadašnjem stavu aktivirao „Program mera za izlazak iz krize“ koji je našao primenu u praksi i prihvaćen od strane pojedinih resornih ministarstava Vlade Republike Srbije. Shodno stavovima ISS došlo je do zaokreta u odnosu na postojeći model privatizacije (RTB Bor), vidljivo je zalaganje da se nabavke javnih i državnih preduzeća usmere ka proizvodima srpske industrije i privrede. Stimulativna finansijska sredstva i podsticaj dolaze preko Fonda za razvoj što je izuzeno povoljno za preduzeća koja ta sredstva dobijaju. Prisutnost i mogućnost da deo kapitala preduzeća pređe u državnu svojinu može biti od izuzetnog značaja za opstanak velikih privrednih sistema u periodu krize. Primenom ovih mera ostvareni su i pozitivni efekti, očuvanje radnih mesta i industrijskih kapaciteta, poboljšavaju se poslovne performanse preduzeća u pripremi za privatizaciju a i dobila se neophodna situacija socijalnog mira.
ISS je otpočeo projekat vezan za Namensku industriju i njenu budućnost. Projektom je predviđeno da se razgovara sa mendžmentom i sindikatima u preduzećima Namenske industrije, da se ukaže na druge mogućnosti uposlenja postojećih kapaciteta namenske industrije i predoče iskustva iz država gde je Namenska industrija (odbrambena industrija) doživela reformu.
Predsedništvo je konstatovalo da je kvalitetno i redovno servisiranje članstva od izuzetnog značaja te učestalost i složenost problema zahteva maksimalnu mobilnost na svim nivoima sindikalnog organizovanja.
Na međunarodnoj sindikalnoj sceni ISS ostvaruje dobre odnose kako sa Svetskom i Evropskom federacijom metalaca tako i sa nacionalnim sindikatima.
ISS posebno ističe problem zaposlenih koji su neodgovornošću poslodavaca i neefikasnosti državnih institucija izgubili pravo na socijalno osiguranje i zbrinjavanje. ISS zahteva da se neodgovorni poslodavci sankcionišu a država preuzme brigu za radnike koji su pravo na socijalno osiguranje izgubili.
Neophodna je sveobuhvatna analiza primene Opšteg kolektivnog ugovora u prvih šest meseci njegove primene, sagledavanje trenutnog stanja i ocena rada onih koji su se odrekli prava iz OKU zarad pukog ostanka na pozicijama vlasti.
Brojnost i organizovanost ISS raste i očekuje se formiranje odbora delatnosti organizovanih u okviru ISS-a.
Značajna pažnja ISS je posvećena i novoj postavci organizovanja i registrovanja regiona ISS, izradi članskih karata sindikata i aktivnostima vezanih za racionalizaciju troškova ISS na svim nivoima u situaciji otežanog i nesigurnog priliva sindikalne članarine.
Sledeća sednica Predsedništva planira se za septembar 2009.godine.