ARHIVA VESTI
     
 
SASTANAK SINDIKATA U.S.STEEL EVROPA

KA CVRSCEM POVEZIVANJU SINDIKATA U KOMPANIJI USS




Bratislava, 15-16.11.2006.
U organizaciji GSM "Nezavisnost" Srbije i OZ "KOVO" Slovacka, a na inicijativu Dragana Matica, predsednika GSM "Nezavisnost" i dr Emila Machyna OZ "KOVO" (Federacija metalskih radnika), u Bratislavi je 15-16.11. 2006. godine odrzan sastanak predstavnika sindikata U.S. Steel Evropa odnosno U. S. Steel Serbia, d.o.o. Smederevo i U. S. Steel Kosice.

Sastanku sindikata U. S. Steel Evropa u Bratislavi prisustvovali su: Aleksandar Todic, sekretar GSM "Nezavisnost", Mileta Gujanicic, predsednik sindikata "Nezavisnost" U. S. Steel Serbia, d.o.o., Miroslav Miljkovic, potpredsednik sindikata "Nezavisnost" U. S. Steel Serbia, d.o.o., ing Anton Mifka, potpredsednik OZ "KOVO", Monika Hrusecka, OZ "KOVO", Mania Vilinska, OZ "KOVO" U. S. Steel Kosice, Miklas Hintos, clan predsednistva sindikata OZ "Metalurg", Karol Krisica, clan predsednistva sindikata OZ "Metalurg", Mikulas Dula, predsednik sindikata OZ "Metalurg" U. S. Steel Kosice. Sastanku je kratko prisustvovao i dr Emil Machyna.

Povod za ovaj sastanak je mogucnost cvrsceg povezivanja sindikata u kompaniji U. S. Steel Evropa, odnosno sindikata U. S. Steel Serbia d.o.o. i U. S. Steel Kosice.Tokom dvodnevnog sastanka iznesene su informacije o ekonomskim i politickim desavanjima u Srbiji i Slovackoj. Konstatovano je da postoje zajednicki problemi, posebno kada su u pitanju prava zaposlenih i odnos poslodavca prema radnicima i sindikatima.

Kada je rec o situaciji u U. S. Steelu, nakon iznesenih informacija od strane kolega iz Smedereva i Kosica, konstatovano je da je situacija priblizno slicna i da poslodavac promenjuje istu strategiju i ima isti pristup u pregovorima i kolektivnom ugovoru i odnosima prema zaposlenima. Tokom same diskusije nametnulo se nekoliko ideja i potreba za cvrscim povezivanjem i saradnjom a u perspektivi i stvaranje Evropskog saveta zaposlenih u U.S.Steelu, kada se za to steknu uslovi. Dok se ti uslovi ne steknu, sindikati u U. S. Steel Evropa spremni su da redovno razmenjuju informacije, kolektivne ugovore, da se cesce sastaju, da zajedno organizuju sastanke sa poslodavcem radi dobijanja informacija potrebnih za valjano zastupanje zaposlenih u U. S. Steel Evropa. Sindikati ce traziti da kompanija snosi troskove odrzavanja zajednickih sastanka. Na predlog sindikata "Nezavisnost" , u ove aktivnosti treba ukljuciti i kolege iz USWA, kao i kolege iz EMF i IMF.Dogovoreno je da se sledeci sastanak odrzi u Srbiji, a o datumu sastanka sindikati ce se naknadno dogovoriti.

OZ "KOVO" je sa svojim iskustvima, spreman da pomogne GSM "Nezavisnost" u procesu prikljucenja Evropskoj uniji, kao i u resavanju problema, sa kojima su se oni suocavali pre i nakon ulaska u EU.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"