ARHIVA VESTI
     
 
Evropska metalska federacija (EMF) u Bukureštu okupila sindikate metalaca jugoistočne Evrope. Sindikat i ekonomska kriza glavna tema Konferencije

Sindikat i ekonomska kriza




U Bukureštu od 29. do 30.06.2009.god. je održana IV sednica sindikata metalaca iz Jugoistočne Evrope članica Evropske federacije metalaca (EMF).
IV sednici su prisustvovali sindikati iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije (ISS i SSMS), Makedonije, Kosova, Rumunije i Bugarske, Sednicom su predsedavali Ivo Marjanović, predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske i član Upravnog odbora EMF i Vasil Janačkov predsednik Sindikata metalaca Bugarske i potpredsednik EMF-a.
Koleginica Mina Vukojicić (EMF) prezentovala je sublimirane upitnike o stanju u sindikatima. Ovi izveštaji su standardizovani i njihova sadržina će se svake godine revidirati.
Kolege koje nisu popunile ovaj upitnik u obavezi su da to što pre da urade.
Zaključeno je takođe da se ponovi prvi uputnik koji bi upotpunio sliku u regionu i u pojedinačnim zemljama, kako ne bismo imali nedoumice o pojedinim pitanjima vezanim za radno zakonodavstvo, položaj zaposlenih i sindikalnoj sceni u zemljama regiona.
U okviru teme „Efekti ekonomske krize i posledice u regionu“ stvorila se prilika da svako od učesnika iznese situaciju u svojoj zemlji. Nakon iscrpnog i višesatnog izlaganja o krizi u regionu moglo se zaključiti sledeće: Ekonomska kriza zahvatila je sve zemlje regiona Jugoistočne Evrope sa različitim posledicama, ali se ipak može konstatovati da je u svim zemljama kriza imala za posledicu pad celokupne ekonomske aktivnosti pogotovo u industrijskom sektoru što se odslikava kroz pad proizvodnje, smanjnje izvoza, problema likvidnosti preduzeća, koje pa opet za posledicu imaju smanjenje zarada i njihovo kašnjenje. Poslodavci zahtevaju smanjenje radnog vremena bez naknade i penziskog osiguranja kao i liberalizaciju otpuštanja radnika.
Sve ovo ima za posledicu otkazivanje KU ili njihovo zamrzavanje i nepostojanje, čime je socijalni dijalog kako sa poslodavcima tako i sa Vladama doveden u pitanje.
U sklopu mera i aktivnosti za koje se sindikati zalažu istaknuto je nekoliko prioriteta. Neophodno je da se na nacionalnim nivoima donesu zakonski propisi sa ciljem otklanjanja posledica krize i sprečavanje proširenja problema koje kriza donosi.Tu se pre svega misli na donošenje zakona o minimalnim zaradama i zakonu o subvencijama sa ciljem sprečavanja otpuštanja radnika te subvencioniranje usmereno u oblast skraćenja radnog vremena.
Sindikati jednoglasno protežiraju da se smanji budžetska potrošnja na nacionalnim nivoima, da se zaustavi izražen pad zaposlenosti a da se prisutnost problema jeftine radne snage odbaci kao neprihvatljiv i neefikasan. Neophodno je osigurati socijalni status kako zaposlenih tako i trenutno nezaposlenih i preduzeti hitne mere kako bi se zaustavio izraženi pad zaposlenosti.
Neophodna podrška privredi odnosno prerađivačkoj industriji bi u većoj meri otklonilo prisutne probleme.
Nakon razmatranja plana aktivnosti za narednu godinu učesnici su se složili da je neophodno da se sindikatima u regionu pruži podrška u obrazovanju svojih kadrova i jačanja organizacije, a posebno jačanje aktivnosti prema mladima, kao i njihove uloge u sindikatu.
Održavanje ovog sastanka pomogla je Fondacija Fridrich Ebert, preko regionalne kancelarije u Beogradu.
Delu Konferencije prisustvovao je i direktor FES-ove kancelarije u Beogradu Roland Feicht.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"