ARHIVA VESTI
     
 
Svetska federacija metalaca (IMF) organizator seminara o zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu. Bezbednost kao trajno interesovanje rada i delovanja sindikata.

Bezbednost i zdravlje na prvom mestu




U Sarajevu je od 23.-25.06.2009.god. održan seminar o bezbednosti i zdravlju na radu u crnoj i obojenoj metalurgiji. Ovaj seminar je drugi u nizu koji organizuje Svetska federacija metalaca u saradnji sa Španskim sindikatom MCA – UGT, njihovom Fondacijom ISCOD, ka i sa španskim Udruženjem poslodavaca UNESID.
Učesnici seminara su iz sinikata metalaca Bosne i Hercegovine - SMBIH, Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske – SMIR, Sindikat metalaca Hrvatske - SMH, Sindikat metalaca Kosova - SPMK, Sindikat energetičara i rudara – SIER, Samostalni sindikat metalaca Crne Gore - SSMCG, Samostalni sindikat metalaca Srbije – SSMS, Sindikat metalaca Slovenije - SKEI i Industrijski sindikat Srbije koga su predstavljali Krstić Zoran, Valjaonica bakra Sevojno, Milošević Neša RTB Bor i Todić Aleksandar, sekretar ISS.
Na seminaru su obrađivane sledeće teme: Izrada preventivnih strategija u firmi, analitičke tehnike, prateći rizici i njihova prevencija, planiranje prevencije, rizici i bolesti vezane za određenu vrstu posla koje se mogu pojaviti u sektorima industrije gvožđa i obojenih metala.
Seminar je obilovao sa dosta prezentacija i video materijala. Za svaku temu kolege iz Španije su na srpsko-hrvatskom jeziku pripremile i pisane materijale. Rad u radionicama je pokazao zainteresovanost polaznika za ovu temu i njihov ozbiljan pristup pitanjima vezanim za bezbednost i zdravlje na radu. Iz izlaganja kolega iz regiona moglo se zaključiti da su problemi manje više isti i ako su pojedine zemlje u primeni Zakona otišle napred, a neke zemlje još nisu usvojile Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.
Predavači, kolega Fernandez Arroyo, ispred sindikata i Arias Juan Jose, ispred poslodavaca su izuzetno kvalitetno pripremile i vodile seminar.
Ozbiljnost pristupa ovoj temi dvojice kolega iz Španije, pokazala je učesnicima da je saradnja moguća i neophodna da se zajedničkim naporima može mnogo uraditi na primeni i implementaciji Zakona.
Zaključak učesnika je da je šteta što ovim seminarima ne prisustvuju i poslodavci iz država iz kojih dolaze predstavnici sindikata, kako bi sami videli da je moguća saradnja i dijalog po ovim pitanjima.
Sledeći seminar na temu bezbednosti je planiran za April mesec 2009.god.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"