ARHIVA VESTI
     
 
500 000 građana Srbije ostaje bez mogućnosti korišćenja zdravstvenih suluga. Polovinu iz ove grupacije čine deca. Industrijski sindikat Srbije zahteva od vlade Republike Srbije da povuče predlog ukidanja zdravstvenog osiguranja.

LEGITIMNO ODUZIMANJE ZDRAVLJA I ŽIVOTA




Sistem opšte zdravstvene zaštite predstavlja jednu od značajnijih civilizacijskih i sindikalnih tekovina. Dostignuti nivo i kvalitet zdravstvene zaštite je jedan od osnovnih repera kvaliteta života građana a visina procenta odvajanja iz budžeta za tu namenu kvalifikuje državu u red demokartskih i socijalno odgovornih društava. Vlada Republike Srbije za svoja zalaganja i ostvarene rezultate sve učestalije korsti termin „socijalno odgovorna“ a da za to nema merljivih pokazatelja. Najbolji primer za ovu konstataciju su najave da će preko 200 000 zaposlenih radnika Srbije ostati bez minimalne zdravstvene zaštite kao i njihovi članovi porodica jer njihovi poslodavci u dužem vremenskom periodu ne uplaćuju finansijska sredstva Fondu zdravstva i penzijsko invalidskog osiguranja. U ovom slučaju broj od 200 000 nije konačan, jer kada dodamo decu i često nezaposlene bračne partnere dolazimo do broja od 500 000 onih koji u 21 veku u demokratskoj, slobodnoj, i socijalno odgovornoj državi Srbiji svoje zdravstveno stanje i lečenje mogu da svedu na želju da se ne razbole i povrede. Svi zakonski mehanizmi naplate zdravstvenog osiguranja od poslodavaca postoje, zakonom regulisana oblast, procenti poreza i doprinosa koji se ne poštuju. Kontrolni i represivni mehanizmi koji su u ingerenciji države, Ministarstva rada, Inspekcije rada i Poreske uprave ne funkcionišu. Sve ovo nije dovoljno da se „podivljali“ poslodavci u značajnom broju okupljenih oko Unije poslodavaca Srbije, podržani od minsitra rada Rasima Ljajića obuzdaju u šikaniranju i ponižavanju radnika direktno ugrožavajući njihovu decu u oblasti koja mora biti svetinja a to je zdravlje.
Postavlja se pitanje koliko je slučajeva Inspekcija rada i Poreska uprava do sada obradila i koliko je poslodavaca koji nepoštuju zakon kažnjeno i odgovaralo zbog nepoštovanja zakona, ne uplaćivanja zdravstvenog osiguranja za zaposlene. Postoji mnogo načina da se napuni budžet, efikasno regulisati rad na crno, preko 500 000 radnika, oduzeti imovinu srpskim tajkunima i drugo.Najlakše je udariti po sirotinji, onima koji su mnogo puta prevareni i ojađeni. E moja socijalno odgovorna Vlado Republike Srbije. Dolazi vreme da se vaš politički rejting proveri, e tada pozovite poslodavce da vam obezbede 500 000 glasova, onih koje ste obespravili i ugrozili zdravlje i život, ukoliko vam do tog trenutka ne presude ulica i protesti na isti način kako ste vi presudili prethodnom režimu. Kako najavljujete svojim potezima i merama pored radnika na ulice najdirektnije pozivate i penzionere jer i njima se ima šta uzeti. Državna administracija je još uvek „sveta krava“ koju ne dirate za razliku od svih drugih.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"