ARHIVA VESTI
     
 
U ORGANIZACIJI FONDACIJE FRIDRIH EBERT

SEMINAR O SOCIJALNIM PROBLEMIMA TRANZICIJE




Beograd, 16.11.2006.
U beogradskom Aeroklubu, od 13-14. novembra 2006. godine, održan je seminar o socijalnim problemima tranzicije. Učesnici seminara, koji je organizovan i podržan od strane Fridrih Ebert Fondacije, bili su predstavnici oba reprezentativna sindikata u Srbiji.

Uvod u temu bilo je predavanje "Tranzicija i socijalne žrtve promena", koje je održala Dr. Marija Kolin, sa Instituta društvenih nauka iz Beograda. Prikazano je "lice" tranzicije sa svim njenim problemima i kako da u tom pesimističnom okruženju tranzicija ipak dobije i socijalnu dimenziju.

Nastavak seminara odnosio se na Evoluciju zakonodavstva u Srbiji i harmonizaciju socijalne politike sa evropskim zakonodavstvom, hiperprodukcijom zakona, relativnim neusklađenošću sistemskih zakona i problemima u njihovom sprovođenju.

U popodnevnoj sesiji Jelena Milovanović, koordinatorka za ekonomski razvoj i zapošljavanje, članica Tima za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva pri Vladi Republike Srbije, govorila je o Strategiji za smanjenje siromaštva i ulozi socijalnih partnera u implementaciji. Suština njenog izlaganja bila je u implementaciji strategije na svim nivoima, posebno na lokalnom,zatim, izgradnja partnerskih odnosa među akterima na smanjenju siromaštva i korišćenju brojnih domaćih i inostranih kredita i donacija za realizaciju projekata u cilju smanjenja siromaštva.Problem je u nedovoljnom informisanju građana i institucija o brojnim konkursima i kreditima na tu temu, a zajednički zaključak bio je, da je veoma loša međuministarska koordinacija i saradnja u sprovođenju strategije i realizaciji raznih kreditnih aranžmana.

Nataša Dragojlović iz Ministarstva za odbranu Republike Srbije, govorila je o jednoj, potpuno novoj temi. To je Socijalna bezbednost u nacionalnim strategijama za bezbednost. Na našem, balkanskom prostoru veoma je važno, da se konačno strateški govori o bezbednosti pojedinca u okviru opšte bezbednosti i suvereniteta države, kao što je Srbija.

Drugi dan seminara obeležilo je veoma šturo predavanje Mr. Đorđa Lazića, koji je govorio o Nacionalnoj strategiji zapošljavanja, bez konkretnih predloga i sa pozivanjem na decentralizaciju u rešavanju ovog problema. Sa konkretnim predlogom i preporukom za rešavanje problema nezaposlenosti Dr. Žaklina Stojanović završila je ovaj veoma interesantan seminar. Govorila je o oblicima zapošljavanja i ženskim kooperativama. Diskusija na sve navedene teme je bila veoma žučna, a opšti utisak je da je vremana bilo veoma malo.

Ovo je bio još jedan uspešan seminar na kome su, nažalost, samo načete neke veoma aktuelne teme u ovoj fazi tranzicije. Od organizatora, Fridrih Ebert Fonadije smo dobili obećanje da će svaka od ovih tema biti obrađivana na posebnim seminarima početkom naredne godine. Seminaru nisu prisustvovali predstavnici Unije poslodavaca Srbije, uz obrazloženje da imaju mnogo posla, mada bi socijalna pitanja trebala da budu jednako interesantna za sve socijalne partnere.

Seminaru je prisustvovalo i sedam članova UGS "Nezavisnost", a među njima i dva predstavnika GSM "Nezavisnost".

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"