ARHIVA VESTI
     
 
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i Agencija za privatizaciju pokazuju interesovanje i odgovornost da se Fabrici vagona Kraljevo i zaposlenima pomogne u prevazilaženju teške socijalno ekonomske situacije.

IMA LI NADE ZA FABRIKU VAGONA KRALJEVO




Na inicijativu Industrijskog sindikata Fabrike vagona Kraljevo (FVK) održan je sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Nebojšom Ćirićem i direktorkom Centra za kontrolu i praćenje procesa privatizacije Julijanom Vučković. Učesnici sastanka su bili i predstavnici većinskog vlasnika Azov impeks, direktor FVK-a Boško Slavković, Dragan Matić i Milomir Ćirković ispred Industrijskog sindikata Srbije i predstavnici Samostalnog sindikata.
Cilj sastanka je bio da se od strane predstavnika Industrijskog sindikata Srbije (ISS) prezentuje dramatična situacija zaposlenih FVK-a koji mesecima ne dobijaju zarade i trenutno se nalaze, u visokom procentu, na plaćenom odsustvu. Direktorka Centra za praćenje procesa privatizacije Julijana Vučković je iznela podatke da se kupoprodajne obaveze ne ispunjavaju u dinamici i potrebnom kvalitetu, da je većinskom vlasniku u više navrata data mogućnost da ispravi nepravilnosti ali za sada se to nije desilo. Postavilo se pitanje da li će mogući raskid Kupoprodajnog ugovora poboljšati poziciju zaposlenih i kakve su mogućnosti da se ta situacija izbegne. Državni sekretar Nebojša Ćirić je izneo postojanje novih mogućnosti koje će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja predložiti Fabrici vagona Kraljevo i drugim proizvođačima i remonterima vagona kako bi težak period krize premostili, sačuvali proizvodne kapacitete, radna mesta i omogućili redovnost zarade. Ovo je najbolji način pokazivanja odgovornosti Vlade Republike Srbije za događaje u privredi i neophodne intervencije koju država Srbija mora da sprovede ukoliko želi očuvanje industrijskih kapaciteta Srbije. Dogovoreno je da rukovodstvo FVK-a u hitnom roku dostavi Ministarstvu ekonomije strukturu duga prema državnim institucijama i javnim preduzećima računajući i javna preduzeća na teritoriji Kraljeva. Sastavni deo programa mera prevazilaženja krize u FVK-u mora biti transparentan način isplate zaostalih zarada radnicima i drugih potraživanja i planovi buduće proizvodnje. Postoji namera od strane ministra Mlađana Dinkića da se domaći proizvođači iz vagonogradnje uposle poslovima za Železnicu Srbije. Sve moguće mere i mogućnosti vezane za proizvodnju i zarade biće prezentovane na Skupštini FVK-a koja se planira za 27.jun. Direktor Slavković je nagovestio mogućnost isplate drugog dela janura i ceo februar za 2009.g. odmah po uplati finansijskih sredstava za vagone koji su poslati za Francusku.
Predsednik Industrijskog sindikata FVK-a, Milomir Ćirković preneo je stavove većine zaposlenih FVK-a da se od Vlade Republike Srbije očekuje veće angažovanje i podrška radnicima FVK-a a da je od drugorazednog značaja ko će u FVK-u biti većinski vlasnik.
Predstavnici Samostalnog sindikata nisu imali šta da kažu.
Industrijski sindikat Srbije pozdravlja inicijativu Vlade Republike Srbije i ministra Mlađana Dinkića o uposlenju domaćih proizvođača od strane institucija i javnih službi čiji je osnivač Vlada Republike Srbije. Ove mere su u saglasju sa „Predlogom mera i aktivnosti kao odgovorom na finansijsku i ekonomsku krizu u Srbiji“ koje je izradio Industrijski sindikat Srbije i dostavio Vladi Republike Srbije i resornim ministarstvima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"