ARHIVA VESTI
     
 
SEMINAR: "KAMPANJA U CILJU POVECANJA BROJA CLANOVA"

KAKO POVECATI BROJ CLANOVA ?




Beograd, 15.11.2006.
Seminar na temu “Kampanja u cilju povećanja broja članova“, koji je za članove Granskog sindikata metalaca “Nezavisnost“, Sindikata metalaca Hrvatske i Sindikata metalaca Bosne i Hercegovine organizovala Fondacija Friedrich Ebert i GSM “Nezavisnost“, održan je u Beogradu, 13. i 14. novembra 2006. godine. Predavač je bio kolega Krzystof Zgoda iz Sindikata Solidarnost, Poljska. Kao gosti, slušaoci seminara bili su predstavnici Granskog sindikata tekstila, kože i obuće “Nezavisnost“ i Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija “Nezavisnost“.
Na početku seminara učesnicima je prezentovana trenutna situacija o članstvu u metalskom sektoru u Bosni Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, nakon čega je kolega Krzystof Zgoda dao neke osnovne smernice za sprovođenje kampanje u cilju povećanja članstva. Pitanjima: Šta želimo da promenimo putem organizovanja radnika? Koji je neophodan uslov da bi došlo do te promene?, bavile su se radne grupe po zemljama, a rezultati rada kao i ocene prezentovani su učesnicima.
Nakon ovih izlaganja i diskusije, kolega Krzystof Zgoda govorio je o načelnom razvoju mogućih radnih koraka za kampanju, a na osnovu rezultata radnih grupa. Upoznao je učesnike o konkretnim aktivnostima i koracima koji se sprovode prilikom vođenja kampanja uz konkretne primere i iskustva koje je sindikat "Solidarnost" imao prilikom organizovanja radnika. Naveden je primer organizovanaj radnika u službi bezbednosti.
Drugog dana seminara, učesnici su, po radnim grupama, izradili organizacioni plan sprovođenja kampanje. Kao osnov za izradu ovog plana poslužila su sledeća pitanja: Šta?, Ko?, Kada? i Kako?.
Seminar je ocenjen, od strane učesnika i predavača, kao uspešan. Predstavnici sva tri sindikata zaključili su da treba sprovesti urađene planove u delo i da treba nastaviti sa međusobnom saradnjom.
Ovom temom Granski sindikat metalaca “Nezavisnost“ intenzivno će se baviti u narednom periodu, a dogovoreno je da nosioci ovih aktivnosti budu članovi Sekcije mladih Granskog sindikata metalaca “Nezavisnost“. Kako bi stekli određena znanja i veštine za obavljanje ovih aktivnosti, ovom seminaru prisustvovalo je šest predstavnika Sekcije mladih GSM “Nezavisnost“.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"