ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije se zalaže da plan B ministra Dinkića za RTB Bor treba primeniti i na druga metalska preduzeća: FAP Priboj, Prva Petoletka Trstenik, 14. Oktobar Kruševac, Kablovi Jagodina, IMT i IMR Beograd, ukoliko ne dođe do njihove privatizacije.

PROPAO TENDER- RODILA SE NADA




Sada je potpuno izvesno da je otvaranje tenderske dokumentacije održano 18. 05. 2009. u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja u prisustvu predstavnika Agencije za privatizaciju, privatizacionog savetnika, predstavnika resornog ministarstva, poslovodstva i reprezentatinih sindikata RTB-a, potvrdilo da je A-TEC još uvek neozbiljan partner. Na opšte iznenađenje, umesto konkretne ponude A-TEC je, po oceni prisutnih, dostavio pismo o namerama bez licitacione garancije i vratio priču na početak u septembar 2008. kada je i raspisan tender. Posebno je uvredljivo njihovo nastojanje da A-TEC kao manjinski vlasnik ( 40% kapitala) treba da ima većinu u upravljačkim strukturama. Time je, praktično, A-TEC zatvorio svaku mogućnost za pregovore i sam sebe eliminisao kao potencijalnog strateškog partnera.
I ovaj neuspeli tender je pokazao svu dubinu ekonomske krize uz konstataciju da se u ovom periodu ne mogu privući ozbiljni investitori i da zbog toga RTB Bor mora da bude briga države kao kompanije od nacionalnog interesa.
Ministar Dinkić je izneo tzv. plan B po kome se država obavezuje na investicije u RTB, sa namerom da se poslovanje uspostavi na ekonomskim principima uz povećanje vrednosti kompanije a da se potom, u narednih par godina kada se za to steknu uslovi, raspiše novi tender za prodaju kompanije prema uslovima koji tada budu dostupni.
Ulaganja države treba da se odvijaju paralelno u metalurgiju i rudarstvo.
Potvrđeno je da je projekat izgradnje nove Topionice u završnoj fazi. Obezbeđen je novac za prvu ratu i banka koja bi kreditno ispratila čitav posao.
Ulaganja u rudarstvo će ići po dinamici koje pripremi poslovodstvo RTB-a, uz bankarske kredite ili robne kredite, šta bude povoljnije. Jedini uslov je registracija jedinstvenog preduzeća RTB, a rok za to je kraj avgusta 2009. god.
Potraživanja komercijalnih i državnih poverilaca biće konvertovana u kapital, a komercijalnim poveriocima će biti ponuđeno da sa svojim kapitalom postanu akcionari, uz mogućnost da u narednom periodu, prodaju svoj kapital ili da dokapitalizacijom postanu većinski vlasnik.
Otpuštanja radnika kao tehnološkog viška neće biti a zarade će se za prvo vreme zadržati najmanje na postojećem nivou.
Ono što je posebno značajno, na čemu je insistirao Industrijski sindikat RTB-a, da država bude garant za dobro izvršenje posla i da svaka promena vladajuće garniture isključuje mogućnost izmene strategije.
Ovakav pristup spašavanju i održavanju velikih metalskih poslovnih sistema nailazi na punu podršku Industrijskog sindikata Srbije i pravedno bi bilo da se neki plan B koji se primenjuje u RTB-u primeni i u FAP-u, PPT-u, 14.Oktobru, Kablovima, IMT i IMR-u.
Očuvanje ovih značajnih poslovnih sistema doprinelo bi očuvanju radnih mesta, poboljšanju poslovnih performansi preduzeća i prevazilaženje kriznih vremena. Ovo svojevrsno restrukturiranje bi omogućilo očuvanje industrijskih potencijala Srbije i pozicioniranje metalske industrije kao nosioca privrednog razvoja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"