ARHIVA VESTI
     
 
Poslovodno rukovodstvo FAP-a i reprezentativni sindikati usaglasili
„Platformu za razgovor sa potencijalnim kupcem i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja“

Zaštita zaposlenih i FAP- Korporacija




Očekujući konačan rasplet privatizacionog procesa i agonije u kojoj se nalaze zaposleni FAP-a, poslovodno rukovodstvo FAP-a i reprezentativni sindikati, Industrijski sindikat Srbije FAP, ASNS FAP i SSS FAP su formirali Komisiju koja je izradila i Program Platforme.
Platforma sadrži minimum zahteva za potencijalnog kupca FAP Korporacije AD Priboj sa zavisnim društvima i sastavljen je iz dva dela. Prvi deo reguliuše oblast zaštite poslovanja FAP-a i u njemu se obavezuje kupac da očuva osnovnu delatnost, proizvodnju i program preduzeća u narednih pet godina.
Takođe, kupac ne bi mogao u roku od pet godina od potpisivanja kupoprodajnog ugovora da proda preduzeće. U oblasti zaštite zaposlenih od kupca se zahteva da poštuje Kolektivni ugovor kod poslodavca i druga akta koja su važila u trenutku prodaje. Dve godine neće biti prinudnog otpuštanja zaposlenih ni po kom osnovu sem principa dobrovoljnosti. U slučaju dobrovoljnosti traži se isplata 300 evra po godini radnog staža. Dok će zaposlenima kojima je ostalo manje od 24 meseca do penzije biti isplaćena otpremnina u skladu sa Zakonom o radu.
Platforma predviđa i nemogućnost jednostranog otkaza Kolektivnog ugovora i zahteva se i nesmetano sindikalnmo organizovanje i poštovanje stečenih prava reprezentativnih sindikata. Poštovanje zatečenih zarada su osnov primanja zaposlenih a zahteva se i dinamika rasta zarada shodno poslovanju.
Stavovi iz Platforme će biti dostavljeni Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i Agenciji za privatizaciju i za očekivati je da će razložni predlozi sindikata FAP-a vezano za socijalni program i investicije biti ispoštovani.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"