ARHIVA VESTI
     
 
Ukoliko Vlada Republike Srbije želi opstanak i razvitak zapadne Srbije onda je FAP karta na koju treba igrati.

POMOĆ I PODRŠKA ZA FAP




Zabrinutost za budućnost FAP-a i čitave zapadne Srbije naterala je generalnog direktora FAP-a Mirka Stojovića i predstavnike reprezentativnih sindikata da upute apel za pomoć i podršku tekućem poslovanju FAP-a Priboj. U dopisu koji je adresiran na predsednika Srbije, Borisa Tadića, podpredsednika Vlade Božidara Đelića, ministrima Mlađanu Dinkiću, Milutinu Mrkonjiću, Slobodanu Milosavljeviću, Sulejmanu Ugljaninu kao i čelnicima Agencije za privatizaciju, gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, Privrednoj komori Srbije i znatnom broju najvećih javnih preduzeća Srbije traži se njihovo uključenje kako bi FAP ostao na mapi nekadašnjih srpskih giganata.
U tekstu se kaže:
Sa ciljem za pomoć da u novonastalim uslovima privređivanja obezbedimo nivo procesa proizvodnje i prodaje svojih proizvoda, kako bismo proces restrukturiranja firme priveli kraju, a njena privatizacija se obavila na način koji će zadovoljiti Agenciju za privatizaciju, resorno Ministarstvo i zaposlene radnike FAP Korporacije a.d. Priboj.
U toku su akcije „kupujmo domaće“ – sačuvajmo radna mesta i „očistimo Srbiju“.
Angažovanje domaćih putara na izradi Koridora 10 i izgradnji ostale putne infrastrukture, stvorili su realne preduslove da se deo sredstava za ove namene, uz posredovanje JP „Putevi Srbije“ usmeri za nabavku vozila od FAP-a.
FAP ima i vozila koja zadovoljavaju zahteve svih komunalnih preduzeća (smećari, cisterne za vodu, kipere) EPS-a, Ministartva unutrašnjih poslova i PPZ zaštite (vatrogasna vozila), NIS-a, Vojske Srbije, Gradskih saobraćajnih preduzeća (autobusi, midibusi). Ipak i pored iznetog nema tražnje za vozilima FAP-a jer:
- prisutan je veliki uvoz novih i polovnih kamiona i autobusa gde se odlivaju velika sredstva, a domaći proizvođači (FAP kao finalista i veliki broj kooperantskih firmi) ostaju zapostavljeni
- Zakon o javnim nabavkama ne ide „na ruku“ domaćim proizvođačima saobraćajnih sredstava
Cenimo aktivnosti koje sprovodi Vlada usvajanjem Programa za ublažavanje posledica globalne ekonomske krize, a naročito onih u preduzećima ZASTAVA, IMT i IMR.
U više navrata isticali smo neophodnost da se i za FAP i njegova zavisna preduzeća razradi i implementira celovit Program oporavka i podizanje konkurentnosti u cilju uspešne privatizacije.
Realizacija Programa značajno bi pokrenula i brojnu domaću kooperaciju, jer su proizvodi FAP-a u visokom procentu domaći proizvodi.
Sudbina Priboja, a i niza firmi iz naše kooperacije vezana je za FAP, pa je prisutna velika zabrinutost za opstanak FAP-a, ne samo kod zaposlenih, već i kod ostalog stanovništva, pa smatramo neophodnim da se problem FAP-a stavi na dnevni red Vlade Republike Srbije, i donesu odluke.

- Razraditi sistem subvencionisane prodaje FAP-ovih proizvoda (kamioni, autobusi, priključna vozila za domaće tržište). Subvencije bi iznosile 5.000 – 15.000€ po vozilu, odnosno cca 15% u odnosu na prodajnu cenu vozila. Prodaja bi bila na kredit po godišnjoj fiksnoj kamatnoj stopi od 4,5% na period od 5 – 7 godina
- Dok traje globalna ekonomska kriza razraditi sistem „obaveznosti“ da javna i državna preduzeća koja imaju potrebu za privrednim vozilima, nabavke realizuju kod FAP-a i domaćih nadgrađivača koji mogu ispuniti osnovne tehničke zahteve u pogledu performansi vozila
- U cilju podizanja konkurentnosti, potrebno je u uslovima dok traje globalna ekonomska kriza, zabraniti uvoz polovnih privrednih vozila, a uvoz novih ograničiti kvotama za vozila koja su domaćem tržištu potrebna, a domaći proizvođači su u mogućnosti da ih proizvedu
- U najkraćem roku doneti Pravilnik u vezi primene Zakona o javnim nabavkama, kojim će biti omogućeno da javna preduzeća mogu FAP-ova vozila nabavljati putem slobodne pogodbe
- Dok se ne razrade i implementiraju predložene mere podrške, FAP-u kontinuirano obezbediti mesečne subvencije za likvidnost i obrtna sredstva u iznosu 50.000.000 na mesečnom nivou
- Neophodno je pružiti podršku da se kroz već započete aktivnosti u najkraćem roku realizuje Socijalni program, kako bi se broj zaposlenih u matičnom i zavisnim preduzećima sveo na optimalan nivo.


Industrijski sindikat Srbije i njegova članica Industrijski sindikat FAP Priboj u potpunosti podržavaju ovakav pristup rešavanja problema FAP-a koji je u većem delu podudaran sa „Predlogom mera i aktivnosti kao odgovor na finansijsku i ekonomsku krizu u Srbiji“ koji je Industrijski sindikat Srbije već dostavio državnim institucijama i socijalnim partnerima.
Za očekivati je da će se ovom apelu koji je nalik vrisku odazvati i predsednik Vlade Mirko Cvetković te pozvati rukovodstvo FAP-a i predstavnike reprezentativnih sindikata.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"