ARHIVA VESTI
     
 
OTVORENO PISMO PREDSEDNIKU UNIJE POSLODAVACA SRBIJE

POGLED KROZ LUCIFEROV BUNAR




Beograd, 15.11.2006.
- "Mišljenje koje sam izgradio o tebi, kao odgovornom i časnom socijalnom partneru vrednom poštovanja, narušeno je onog trenutka kada si jednom tvojom neodmerenom i neutemeljenom izjavom dao na sednici Socio ekonomskog saveta Srbije (SES-a), posle mog izlaganja i konstatacije da ponašanje Predraga Rankovića Peconija u preduzećima koje je kupio ima elemente kriminogenog ponašanja", kaze se u pismu Dragana Matica, predsednika GSM "Nezavisnost".
Tada sam predložio da se u uz podršku Vlade, resornog ministra i Unije poslodavaca Srbije, preduzmu mere protiv poslodavaca za koje se pokazalo da su «ubice sindikata, zaposlenih, ali i privrednih sistema koje su privatizaovali» i naveo primer Predraga Rankovića Peconija. Ovu kvalifikaciju gospodin Peconi je apsolutno zaslužio, ali je problem što u novoj (evolutivnoj fazi) on uništava i preduzeća koja je kupio a naročito zabrinjava činjenica da se on Peconi poziva da ima podršku velikih političkih «igrača» kao što su DSS i premijer Koštunica. Činjenica da ni Unija poslodavac Srbije, čije je Peconi član a čiji si ti predsednik nije odreagovala na njegovo ponašanje, izazvala je potrebu kod tebe da se uključiš u moje izlaganje i izjaviš da Se GSM «Nezavisnost» organizujući štrajk u MBS – u «malo zaleteo» kako to ti reče.
Kada znamo i ti i ja i ova država, odakle i iz kog dela društva dolazi Predrag Ranković Peconi, možda si u pravu, ali to ni u kom slučaju ne treba podvoditi da mi nismo u pravu kada smo organizovali štrajk u MBS-u, na zakonom utemeljen način. O tome najbolje govore rešenja izdata od Inspekcije rada Smedereva ...
Na takvu odluku dobijen je i adekvatan odgovor. Umesto da rešenje sprovede, a prethodno je sa "privatnom vojskom" i psima "dobermanima", zabranio da 300 radnika štrajkuje u preduzeću u kome i rade. Peconi donosi otkaze za štrajkače i time pokazuje da je iznad države, zakona i normi. I ti kažeš da smo se zaleteli?!
Podsećamo te da si odbio da učestvuješ u tribini koju je organizova Granski sindikat metalaca «Nezavisnsot» organizovali u Smederevu pod nazivom "Studija slučaja u MBS-u". Učešće u toj tribini su uzeli: Svetska federacija metalaca, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike Republike Srbije, Inspekcija rada Smederevo, Republička agencija za mirno rešavanje sporova, Nacionalna služba za zapošljavanje Smederevo, UGS "Nezavisnost" i GSM "Nezavisnost".
Ali tebe kao predstavnika Unije poslodavaca Srbije i Peconija nije bilo. Zašto? Da li je moguće da plaćanjem članarine UPS i možda još nečemu Predrag Rankvić Peconi dobija zaštitu i podršku za ono što radi u "Albusu", "Vitalu", "Rubinu", "MBS-u"... Koliko košta podrška za tolerisanje kršenja zakona, bahatost, nemoralno i necivilizovano ponašanje?
Zato, bolje je bilo da si ćutao, pa da sve ovo samo slutimo. Bolje je bilo da, ako nisi u nekom poslovnom "dilu" sa Peconijem, da pregledaš i reagujes na dokumentaciju koju ću ti proslediti, a vezana je za štrajk u MBS. Ako si u "dilu", a moguće da je za tebe sve "posao" i šansa za zaradu, onda baci ovo u korpu za "otpatke" i pokušaj da zaboraviš na svoju ulogu, koju moguće da imaš u slučaju "MBS – PECONI – ŠTRAJK RADNIKA". Podsećam te na narodnu izreku "S kim si takav si", kao i činjenicu da je Predrag Ranković Peconi, član udruženja gde si ti "Prvi čovek".

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"