ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije poziva na solidranost i zajedničke akcije sindikate iz industrijske grupacije u izradi akcionog programa za razvoj industrije.

RAZVOJ INDUSTRIJE I SOCIJALNOG POLOŽAJA ZAPOSLENIH




Polazeći od aktuelnog stanja, ili tačnije rečeno gotovo dve decenije duge krize u kojoj se nalazi industrijski sektor Srbije, identifikovanja i analize ključnih činilaca koji su uslovili takvo stanje, uočenih prepreka za izlazak iz krize, dosadašnjih aktivnosti i stečenih iskustava organizacija i organa Sindikata u borbi za ostvarivanje interesa i prava zaposlenih u industrijskom sektoru, ovaj Dokument obuhvata ključne grupe pitanja, odnosno sadržaja i pravaca aktivnosti, koje će preduzimati Sindikati i organi Sindikata, u cilju definisanja, opšteg prihvatanja i realizacije održive i opšte prihvaćene strategije razvoja industrijskog sektora. Srbiji, koja će biti utemeljena na savremenim tehnološkim i ekonomskim dostignućima i zahtevima i kriterijumima međunarodnog tržišta i na toj osnovi unapređivanja radnih, ekonomskih, socijalnih i sindikalnih prava zaposlenih u industriji. Kaže se u uvodu akcionog programa.
Akcioni program je podeljen na grupe pitanja od kojih je prva, pitanje kvalitetnog suštinskog ubrzavanja procesa evropskih integracija Srbije. Druga grupa se bavi strategijom razvoja industrije Srbije i kao glavna prepreka se vidi nepostojanje takve strategije. Temeljni razvoj strategije razvoja industrije Srbije je tema koja spada u treću grupu pitanja dok četvrta grupa razmatra promenu strukture radne snage, odnosno njeno prilagođavanje novim tehnologijama i zahtevima tržišta. Program posebno razmatra i nov pristup razvoju ljudskih resursa u industriji i afirmaciji svesti o zajedničkoj odgovornosti i interesima svih aktera za razvoj industrije.
Ove Polazne osnove predstavljaju osnovnu orijentaciju,u funkciji koncentrisanja mogućih aktivnosti Sindikata na ključna pitanja za novu strategiju industrije i dostojanstvenog života i rada zaposlenih u njoj. U tom cilju, u narednom periodu, neophodno je da sindikati zajedničkim snagama, posebnim dokumentima razrade ključna pitanja za nove strategije koje će omogućiti dostojanstven rad i život zaposlenih u industriji. Takođe je neophodno da se usvoje akcioni planovi sa jasnim zaduženjima i vremenskim ograničenjima. Verujemo da je situacija u industriji tako teška i da će to doprineti da se sindikati u ime svojih članova objedine i stvore ambijent da industrija bude nosioc sveukupnog društvenog i ekonomskog razvoja, faktor socijalne sigurnosti a ne izgovor političarima za sve loše stvari koje se u Srbiji događaju.
Postojeće sindikalne razmirice se moraju ostaviti sa strane i voditi zajedničke dogovorene akcije. Interesi članstva moraju biti iznad sujete i neodgovornosti pojedinih sindikalnih lidera. Tešku sadašnjost moramo pretočiti u garant zajedničke budućnosti i opstanak i razvoj industrije Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"