Prvomajski Protest Industrijskog sindikata Srbije – ISS u Beogradu objedinio nezadovoljstvo i radničke zahteve. Program mera za izlazak iz krize ISS-a kao pomoć i uputstvo Vladi.

PRVOMAJSKI PROTEST
SOCIJALNA PRAVDA I RADNIČKA SOLIDARNOST

Izuzetno teška ekonomska situacija i nesigurna i neizvesna socijalna sigurnost je svakodnevnica sa kojima se radnici i građani Srbije svakodnevno susreću. Industrijski sindikat Srbije je povodom 1.maja Međunarodnog praznika rada svoje nezadovoljstvo sa ekonomskom, političkom i socijalnom situacijom izrazio Protestom i zahtevima da Vlada Republike Srbije preuzme punu odgovornost za novonastalu situaciju i njeno rešavanje. Ovoj Vladi je neophodna podrška i ISS je u sklopu Protesta Vladi Republike Srbije predao svoje viđenje „Programa mera i mogućnosti“ da se kriza prebrodi.
„Sečenje prstiju, obogaljivanje radnika ne smeju biti rezultat mera koje Vlada Republike Srbije sprovodi. Industrijski sindikat Srbije će insistirati da se program mera implementira u zvaničnu politiku Vlade i podržaćemo svaku aktivnost koja za posledicu ima veću uposlenost, bolji standard građana i stabilnije makroekonomske uslove. Vreme je da se deo enormnog bogatstva pojedinaca stečeno u periodu tranzicije i privatizacije kroz zakonska rešenja vrati građanima Srbije.“ Istakao je predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić obraćajući se učesnicima protesta.
Radnici FAP-a, 14,oktobra, IMT-a, IMR-a, Prve petoletke, RTB Bora, Fabrike kablova Jagodina i mnogi drugi vezuju svoju sudbinu i opstanak za mere Vlade i političku i ekonomsku podršku koja je neophodna da ova preduzeća opstanu.
Zvižducima i negodovanjem učesnici protesta su poslali poruku ministru rada Rasimu Ljajiću nezadovoljni odlukom Ministarstva da se Granskom sindikatu metalaca „Nezavisnost“ oduzme pravni subjektivitet i da Bransilavu Čanku, čoveku koji je na platnom spisku Vlade Republike Srbije. Ta nepravda se mora ispraviti i uvažiti se odluke VI redovnog Kongresa Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ koji je održan 18.i 9. Septembra 2008.godine u Novom sadu. Ne može se kršenjem radničkih i sindikalnih prava i nepoštovanjem međunarodnih konvencija ići u Evropu.
Nezadovoljni radnici i sindikalci položili su cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću na Slaviji, jednom od osnivača i tvoraca socijal demokratske ideje i radničkog pokreta u Srbiji.
1.maj 2009.godine se neće pamtiti po dobru, već po naporima da se spreči privredni a samim tim i socijalni kolaps i Protest koji je Industrisjki sindikat Srbije organizovao predstavlja apel da se prisutne nepravde isprave i da svi segmenti društva a naročito sindikati prihvate punu odgovornost za budućnost naše dece.