ARHIVA VESTI
     
 
Zasedao Glavni odbor Industrijskog sindikata Srbije - ISS. Globalna kriza sa efektima lokalnih posledica na srpsko društvo i privredu. Protest za 1.Maj.

PROBLEMI PO RADNIČKIM LEĐIMA




Prva sednica Glavnog odbora ISS je održana u trenutku kada globalna svetska kriza pokazuje svu svoju snagu i dubinu na srpskom prostoru. Dati odgovore na njene posledice je cilj mnogih političkih činilaca, socijalnih partnera pa i i same Vlade Republike Srbije.
ISS je kroz Izveštaj o radu predočio nezadovoljstvo sa postignutim rezultatima koji srpskoj privredi i industriji nisu pomogli da se pad industrijske proizvodnje zaustavi a trend gubitka radnih mesta okrene u pravcu zapošljavanja. Blizu sto sindikalnih povereništava ISS govori da članstvo ima poverenje u ideju ISS i slogan VI Kongresa GSM „Nezavisnost“ „Mi znamo put“. Oni koji su ostali van ISS moraju svom članstvu i sebi dati odgovore o motivima i posledicama takvog pre svega nemoralnog i neproduktivnog čina. Međunarodne pozicije ISS su stabilne i očekujemo brz prijem u Svetsku i Evropsku federaciju metalaca. Glavni odbor je razmatrao i „Predlog mera i aktivnosti ISS kao odgovor na finansijsku i ekonomsku krizu u Srbiji“. Sujeta Vlade Republike Srbije kao i njena podeljenost onemogućava da se stvori strategija sa jasnim ciljevima i stvori podrška parlamenta i građana Srbije. Predlog nije imao ambiciju da bude rešenje svih problema ali nudi tri ključna polazišta: Šta uraditi, moguće efekte i realne izvore finansiranja. Predlog je prosleđen Vladi Republike Srbije, resornim ministarstvima i socijalnim partnerima. Statutarni odbor je Glavnom odboru prezentovao Statut ISS sa izmenama i dopunama koji je razmatran na regionalnim sastancima a na Glavnom odboru je sa izmenama i usvojen. Statut će se primenjivati do Kongresa ISS koji se planira do kraja 2009.godine.
ISS će 1.Maj, Međunariodni praznik rada obeležiti protestom u Beogradu što je Glavni odbor i potvrdio. Protest se odvija pod sloganom „Socijalna pravda i radnička solidarnost“.
Glavni odbor je zaključio da su problemi u preduzećima sve veći. Da će se do kraja godine situacija još pogoršati te da je neophadna puna mobilnost rukovodstva i članstva ISS. Spašavanje i očuvanje radnih mesta su prioritet svih prioriteta i time se ISS rukovodi.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"