ARHIVA VESTI
     
 
„Centar za demokratiju“ u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert u okviru projekta „Demokratski politički forum“ organizovao okrugli sto u Beogradu.

SINDIKAT I KRIZA




U okviru jedne od prethodnih debata „Mogući odgovori na svetsku ekonomsku krizu“ nije se čuo glas i mišljenje sindikata. Činjenica je da prisutna kriza najdublje tragove ostavlja među zaposlenima i logično je da je potrebno čuti i glas predstavnika radnika – sindikata. Od učesnika debate na temu „Sindikat i kriza“ zatraženo je da se izjasne po pitanju značaja solidarnosti kako u društvu tako i kod samih zaposlenih, šta se može očkivati i koja vrsta dijaloga te da li će biti sindikalnih pritisaka. Sindikati su imali mogućnost i da iznesu svoje predloge i mere vezano za krizu a neki su tu mogućnost i iskoristili.
Ispred domaćina okupljenima se obratio profesor Dragoljub Mićunović postavivši otvoreno pitanje sudbine sindikata u ovim teškim vremenima, koliko će kriza trajati i kakve će posledice imati posebno naglašavajući nepravičnost trenutne svetske preraspodele bogatstva pa i srpskog naglašavajući da ugroženost radnika nikad nije bila veća i da solidarnost na svim nivoima mora biti podignuta na najviši nivo.
Ispred Samostalnog sindikata Srbije nastupio je Milorad Mijatović podpredsednik konstatujući da Srbija nije pusto ostrvo koje će globalni događaji zaobići naglašavjući pojavu antisindikalnih politika za koju su i sami sindikati odgovorni. Vlada Republike Srbije nema odgovore koji bi zadovoljili SSSS i stoga će oni organizovati protest 29.aprila. Moto protesta je „Probudi svest dođi na protest“. Značajan deo izlaganja Mijatović je posvetio težnjama Samostalnog sindikata za formiranjem političke strukture Samostalnog sindikata koja bi samostalno delovala ili podržala neku od postojećih političkih partija.
Ispred UGS „Nezavsinost“ govorio je Zoran Stojiljković, podpredsednik istakavši da UGS „Nezavisnost“ neće podržati protest Samostalnog sindikata, da je UGS „Nezavisnost“ prihvatio mere Vlade smatrajući ih kao celishodne i produktivne. „Država je lukava, dezintegrisana, rastrzana kroz različita politička uslovljavanja koja opterećuju Vladu“, reči su Zorana Stojiljkovića. Nezavisnost će se zalagati za manju državnu upravu, aktivne mere zapošljavanja, progresivno oporezivanje i jeftinija radna mesta – sa manjim poreskim nametima.
Replicirajući prethodnim govornicima ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić je negirao postojanje antisindikalne politike od strane Vlade ali je rekao i da sa sindikatima nema ni ljubavi ni mržnje te da je prisutna „borba“ mišljenja koju njegovo ministarstvo pokušava da kanališe u formi socijalnog dijaloga. Ministar Ljajić smatra da je dobro što je Vlada povukla određene ideje (solidarni porez) i time izbegla destabilizaciju kako same Vlade tako i moguću burnu reakciju građana i sindikata. „Protesti su legitimni ali će biti opasno ako se oni iskoriste od strane pojedinih političkih grupacija i anahrosindikalnih grupa“, zaključio je Ljajić.
Dragan Matić, predsednik Industrijskog sindikata Srbije ukazao je na zloupotrebu i nepoštovanje reči solidarnost koja je često u upotrebi a upotrebljavaju je oni koji nisu, niti će biti solidarni. Sindikati bi trebalo da budu nosioci kako solidarnosti tako i socijalne odgovornosti ali trenutno nije tako. Posebno visok stepen nesolidranosti pokazuju čelnici sindikata od kojih su se pojedini obogatili i predstavljaju prave sindikalne tajkune. Ta činjenica izuzetno šteti sindikatu i njegovom značaju. Svaki dijalog koji je argumentovan, sveukupan, suštinski utemeljen u realnosti, odgovoran, primenljiv i koje vode kompetetni sagovornici biće podržan od strane Industrijskog sindikata Srbije. Krajnje je vreme da se loš rad i rezultati Socijalno ekonomskog saveta prihvate a ne da se predstavljaju kao pobede. Prisutnima je dostavljen i „Predlog mera i aktivnosti kao odgovor na finansijsku i ekonomsku krizu u Srbiji“ koji je ISS prosledio Vladi i Skupštini Republike Srbije Socijalno ekonomskom savetu i drugim sindikatima.
Zadovoljan radom i rezultatima SES-a je bio Stevan Avramović predsedavajući SES-a navodeći da je sam premijer Srbije aktivno učestvovao u radu SES-a i da Unija poslodavaca Srbije podržava mere Vlade. Avramović se zalaže i za stvaranje „Strategije privrednog razvoja Srbije“ koje trenutne nema.
Debata je zaključena stavom da su ovakva okupljanja od izuzetnog značaja i na korist svim učesnicima bez obzira na različitosti stavova i mišljenja koja su izneta.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"