SEMINAR O REFORMAMA SINDIKATA U POSTUPKU TRANZICIJE

KAKO JACATI SINDIKAT ?

Kanjiza, 7-10.11.2006.
U organizaciji FES uz učešće sindikata UGS «Nezavisnost», SSSS, Sindikata iz Mađarske, Slovenije i Rumunije, kao i predstavnika Unije poslodavaca Srbije, te uz prisustvo Miroslava Vasina, sekretara Socijalno ekonomskog saveta Vojvodine, u Kanjizi je od 7-10.11.2006. godine, održan seminar "Reforme sindikata u postupku tranzicije - jacanje i zadaci sindikata u uslovima tranzicije", koji je pored sagledavanja trenutne situacije u sindikatima iz navedenih država, imao za cilj i da da smernice i odgovore, kako jačati sindikat u periodu tranzicije i globalizacije.
Kolege iz Mađarske, Slovenije i Rumunije, već imaju bogato iskustvo, kada je ova problematika u pitanju. Prvog dana seminara, kolega Peter Sarosi govorio je o situaciji u Mađarskoj te o postojanju sedam konfederacija sindikata, koji su na nivou Mađarske reprezentativni. Najveći problem razdora među sindikatima je nepodeljena sindikalna imovina, a sama država smatra da je sedam konfederacija puno, te da bi trebalo da postoji samo dve: za javni i privatni sektor. Od 1989.g. oblast Socijalnog dijaloga je regulisana Zakonom o radu i funkcioniše na bazi tripartizma. Na regionalnom nivou socijalni dijalog se odvija na granskom nivou, a na niovou preduzeća između poslovodstva i sindikata. Poslodavci Mađarske imaju devet udruženja, tako da je Socijalni dijalog i pregovori otežani zbog velikog broja učesnika socijalnog dijaloga. Zakonom 1992. godine, omogućeno je formiranje Saveta zaposlenih i razdvojeno je zdravstveno i penziono osiguranje.
Interesantno izlaganje je imao i Pavle Vrhovec iz Sindikata Slovenije, koji je imao sveobuhvatno i vrlo analitično izlaganje o evropskim integracijama, funkcionisanju EU, socijalnom dijalogu u EU, članstvu u EKS i učešću u izradi projekata u EU.
Drugog dana seminara, svoja sindikalna iskustva koje je Mađarska imala u postupku pripreme za pridruživanje EU, usklađivanje zakona i regulativa preneo je kolega Đerđ Karolj i istakao da je to jedan dug, mukotrpan i skup proces sa mnogim promenama u samoj izradi.
Učesnici seminara su sa puno entuzijazma i pažnje pratili predavanje učestvovali u diskusiji i radu u grupama. Predstavnik GSM «Nezavisnost» na ovom seminaru je bio kolega Zoran Eremić, regionalni poverenik za Banat i član Predsedništva GSM «Nezavisnost».