Još jedan reprezentativan sindikat u ISS, Industrijski sindikat DAD Draxlmaier Automotive Zrenjanin

IS DAD DRAXLMAIER D.O.O. ZRENJANIN DOKAZAO REPREZENTATIVNOST

U Zrenjaninu 7.04.2009.godine, kao što je i dogovoreno prilikom posete delegacije ISS od 19.03.2009.g. u kojoj je bio i kolega Klaus Priegnitz iz uprave sindikata metalaca Nemačke IGM-a, održan je sastanak predstavnika ISS-a i poslovodstva DAD Draxlmaier d.o.o. sa unapred dogovorenim dnevnim redom. Sastanku su prisustvovali sa strane poslodavca Siegfried Angerer rukovodilac preduzeća, Karl-Heinz Eckert i pravni zastupnik preduzeća Živkica Miličić. Industrijski sindikat su predstavljali Aleksandar Todić, sekretar ISS, Zoran Eremić regionalni poverenik ISS za Banat, Livija Stojadinov predsednik IS DAD Draxlmaier, Ksenija Eremić, podpredsednik IS DAD Draxlmaier, Nataša Gavranić član Odbora IS DAD Draxlmaier i pravni zastupnik ISS-a Jovica Ostojin.
Poštujući radno zakonodavstvo Republike Srbije a uz podršku kolega iz IGM-a, koji su potpisnici Međunardonih okvirnih sporazuma koji se odnose i na DAD Draxlmaier jer je jedan od dobavljača za automobilsku industriju sa kojima su potpisani ovi sporazumi (BMW, Mercedes, Audi VW, GM, PS itd.) uspeli smo da oformimo Industrijski sindikat u preduzeću DAD Draxlmaier Zrenjanin. Industrijski sindikat ovog momenta broji 300 članova od ukupno 1350 zaposlenih u DAD Draxlmaier.
U skladu sa zakonom dokazana je reprezentativnost Industrijskog sindikata u preduzeću sa više od 18% članova Industrijskog sindikata od ukupnog broja zaposlenih (zakonski minimum je 15%).Poslodavac je izdao rešenje o reprezentativnosti Industrijskog sindikata DAD Draxlmaier čime su se stekli uslovi za otpočinjanje pregovora radi zaključenja Kolektivnog ugovora kod poslodavca.
U višesatnom razgovoru koji je vođen u korektnoj atmosferi otvoreno je nekoliko bitnih pitanja za rad i funkcionisanje preduzeća i sindikalne organizacije.Poslodavac je preuzeo obavezu da obezbedi osnovne uslove za normalan rad i funkcionisanje sindikata (manju prostoriju, 40 radnih časova mesečno za sindikalne aktivnosti) do konačnog rešenja. Dogovoreno je i sledeće:
- Svaki oblik diskriminacije neće biti tolerisan.
- Sindikat ima pravo da na oglasnim tablama poslodavca ističe informacije bitne za zaposlene.
- Rad sindikata neće ugrožavati normalno funkcionisanje proizvodnje.
- Poslodavac i sindikat u preduzeću su se saglasili da se otpočne sa redovnim sastancima na kojima bi se raspravljalo o određenoj problematici kao i i međusobnom parvovremenom informisanju da bi i jedna i druga strana bile spremne za dogovorene sastanke.
- Dogovoreno je formiranje Odbora za bezbednost i zdravlje na radu koji će činiti poslodavac i predstavnici sindikata.
- Novi sastanak na kome bi trebalo razgovarati i o početku pregovora za zaključenje Kolektivnog ugovora i načinu vođenja pregovora zakazan je za prvu polovinu juna.
Smatramo da je ovo dobar primer korišćenja MOS-a i solidarnost koju je nesebično pružio IGM u formiranju ovog odbora ISS-a., a posebno kolega Klaus Priegnitz.
Industrijski sindikat Srbije nastaviće da jača sindikalno organizovanje u Srbiji uprkos problemima prouzrokovanim svetskom ekonomskom krizom.