ARHIVA VESTI
     
 
Potvrda dobijena od Sergeja Šojgua ministra Rusije za vanredne situacije o izvozu automobila u Rusiju iz Srbije svojevrsni šamar Vladi Republike Srbije.

RUSKO NJET ZA FIAT SRBIJA




Ono što su svi znali potvrđeno je i od predstavnika Rusije, ministra Sergeja Šojgua koji je prilikom pregovara sa najvišim političkim predstavnicima Srbije potvrdio da FIAT-ova vozila sklopljena u Srbiji, ne mogu imati tretman proizvoda iz Srbije. „Rusija neće dozvoliti da proizvodi iz Evropske unije dolaze na Rusko tržište po povlašćenim uslovima a da Srbiju koriste kao zaobilazni koridor.“ Obećanja i uveravanja Mlađana Dinkića da će vozila sastavljana u Kragujevcu od delova proizvedenih u Italiji bez problema ići na Rusko tržište su neutemeljena u odnosu na stav Sergeja Šojgua. Sporazum o bescarinskom uvozu između Srbije i Rusije neće biti od koristi u slučaju FIAT – Srbija.
Industrijski sindikat Srbije smatra da se problem može prevazići na jednostavan a moguć način, što podrazumeva dve mogućnosti. Prva je da se nekadašnja kooperacija vezana za Zastavu iz Srbije angažuje na Fijatovom programu i kada 60% delova u Fijatovom autu bude iz Srbije takav proizvod se smatra srpskim, te može ići na Rusko tržište bez carina. Druga mogućnost je dolazak Fijatove kooperacije u Srbiju mahom u Kragujevac i okolinu, izgradnja novih fabrika ili ulaganje u postojeće kapacitete. Ovo bi izazavalo dva neophpodna i željena efekta zapošljavanje i investiranje. Rešenja ima, pitanje je ko će se tog posla prihvatiti.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"