ARHIVA VESTI
     
 
Vlada Republike Srbije prevarila sadašnje i bivše radnike kompanije „Internacional CG“ i „Generaleksport“ iz Beograda. Ulični protesti kao rešenje.

PREVARA NA VISOKOM NIVOU




Ne poštovanje odredbi Socijalnog programa predviđenim programom restukturiranja kompanije Internacional CG i Generaleksport koji je predviđao isplatu radnicima od 200 eura po godini staža, dovelo je do protesta ispred zgrade Vlade Republike Srbije. Radnici zahtevaju da se predviđena suma od 20.560.000 eura isplati radnicima. Finansijska sredstva su deponovana na namenskom računu koji kontroliše „Agencija za privatizaciju“. Problemi su i u samoj kompaniji gde se posle devet meseci od ulaska novog vlasnika suprotno Kupoprodajnom ugovoru drastično smanjio broj radnika. Ne poštuje se Socijalni program i važeći Kolektivni ugovor. Agencija za privatizaciju i pored zahteva akcionara i sindikata ne reaguje i ne sprovodi nadzor nad poštovanjem Kupoprodajnog ugovora. U slučaju utuženja od strane zaposlenih, troškovi sudskog spora će biti na teret kompanije tj države. Postoje osnovane sumnje da se novac namenjen isplati zaposlenih zloupotrebljava tako što je oročen a kamatu će uzeti država.
Zaposleni i bivši zaposleni su protestom ispred Vlade Republike Srbije zatražili hitne mere kako bi se njihov pravičan i opravdan zahtev hitno razrešio. Ovakvo ponašanje Vlade i Agencije za privatizaciju unosi zabrinost i kod građana Srbije i radnika čija preduzeća nisu privatizovana i mogu biti obespravljeni kao i radnici Internacionala CG i Generaleksporta.
Ovaj protest je podržan i od rukovodstva Industrijskog sindikata Srbije koje je bilo sa prevarenim radnicima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"