ARHIVA VESTI
     
 
„Modus“ domaćin predstavnicima Industrijskog sindikata Srbije. Pedeset hiljada radnika u tekstilnoj industriji Srbije zahtevaju veću brigu državnih institucija.

TEKSTILCI NA PREKRETNICI




Sastanak predstavnika Asocijacije privatnih preduzetnika Srbije, predsednika ASSP Žarka Milisavljevića, predsednika Udruženja tekstilaca Srbije Milana Kneževića, vlasnika tekstilnog preduzeća „Modus“ sa predstavnicima ISS Draganom Matićem i Aleksandrom Todićem omogućio je razmatranje aktuelnog ekonomskog trenutka u Srbiji sa posebnim osvrtom na indsutriju tekstila. Sveobuhvatna i stručna analiza dobijena od gospodina Kneževića omogućila je da se izvuku i konkretni zaključci ne samo o trenutnoj poziciji tekstilne industrije Srbije već je jasno ukazano da postoje određena iskustva iz prakse koja ukoliko bi se primenila mogu obezbediti opstanak tekstilne industrije. Značajno je da tekstilna industrija Srbije zapošljava pedeset hiljada radnika u hiljadu šesto preduzeća, da je na trećem mestu po visini izvoza od 600 miliona eura godišnje i učešćem od 6,6% u BDP Srbije.
Problem svih problema tekstilne industrije sadržan je u visokom procentu sivog tržišta, nekontrolisanom uvozu i nepostojanju zaštitnih mera na državnom nivou za tekstil kao grupaciju. Tokom razgovora izneti su podaci o globalnim događanjima i problemima vezanih za proizvodnju tekstila, konfekciju, kožu i obuću u Srbiji. Oni koji su u tekstilu opstali uz podsticajne mere Vlade Republike Srbije mogu biti konkurentni na tržištima Evropske unije. Asocijaciji privatnih preduzetnika Srbije i udruženje tekstilaca treba da se uključe u evropske tokove i da se povežu sa svojim organizacijama preduzetnika na nivou Evrope i daju svoj doprinos u problematici tekstilne industrije. Zainteresovanost Industrisjkog sindikata Srbije za događaje u industriji tekstila je vezano za sprečavanja rada na crno, sindikalno organizovanih radnika u tekstilnoj industriji i omogućavanju da se privrednicima koji uz poštovanje zakonodavstva Srbije omogući ambijent koji omogućava povećavanje njihove konkurentnosti.
Gostima „Modusa“ je upriličen obilazak proizvodnih pogona koji su za naše prilike izuzetno uređeni, sa tehnologijom i organizacijom posla ravno onim koja važi u zemljama Evrospke unije, to podrazumeva i solidne radne uslove koje zaposleni u „Modusu“ imaju.
Dogovorene su dalje zajedničke aktivnosti i saradnja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"