ARHIVA VESTI
     
 
Statistički podaci o industrijskoj proizvodnji i nezaposlenosti ukazuju da će 2009.godina biti teška i neizvesna. ISS protiv rada na crno.

PROIZVODNJA PADA, NEZAPOSLENOST I CENE RASTU




Podaci o stanju industrijske proizvodnje na kraju 2008.godine govore da je industrijska proizvodnja u odnosu na decembar 2007.godinu manja za 8,9% kao i da je rast industrijske proizvodnje u 2008.godini za 1,1 % povećan u odnosu na 2007.godinu. Pad industrijske proizvodnje je naročito izražen u zadnjem kvartalu 2008.godine i u prerađivačkoj industriji iznosi 9,4%. Značajan pad od 9,7% je nastao u distribuciji gasa i električne energije.
Paralelno sa ovim procesom raste broj nezaposlenih i u decembru 2008. je iznosio preko 700 000. Trend rasta nezaposlenosti je naročito izražen od septembra 2008.godine. Zalaganje Vlade Republike Srbije da se svako radno mesto očuva još ne daje rezultate a broj nezaposlenih se uvećava. Broj zaposlenih u sivoj ekonomiji raste i očekuje se da će se evidentirani broj nezaposlenih izjednačiti sa brojem radnika u sivoj zoni. To bi značilo da 1 500 000 ljudi čeka posao ili čeka da se njihov radni angažman odvija u zakonskim okvirima. Rešenje koje Vlada nudi zaduživanjem kod MMF neće rešiti ova dva akutna problema a ISS će insistirati da se novac dobijen od MMF upravo investira u oblast zapošljavanja i sprečavanja rada na crno, jer je to jedinini način da se pozajmljene pare od MMF vrate građanima Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"