ARHIVA VESTI
     
 
Industrijski sindikat Srbije razmatrao novi izveštaj Međunarodne Konfederacije Sindikata koji pokazuje da su globalno razlike u platama izmedju žena i muškaraca veće nego što se ranije mislilo!

Studija takođe pokazuje uticaj ekonomske krize na ženske poslove i zarade i otkriva troškove nasilja nad ženama.




Novi izveštaj Međunarodne Konfederacije Sindikata na Medjunarodni dan žena, otkriva da su razlike u platama izmedju muškaraca i žena mnogo veće nego što je službeni vladini izveštaji pokazuju. Izveštaj „Rodna jednakost na tržištu rada“ je baziran na rezultatima ankete na 300 000 žena i muškaraca u 20 zemalja. On povećava razliku u platama na 22% , sa 16% koliko su iznosili zvanični vladini rezultati i rezultati MKS od marta prošle godine.
Izveštaj takođe potvrđuje prethodne zaključke da članstvo u sindikatu i uključivanje žena u kolektivno pregovaranje za kol. ugovore vodi mnogo boljim zaradama i za žene i muškarce a takođe i bolje zarade za žene u odnosu na njihove kolege na istom radnom mestu. Izveštaj daje pregled iz industrijskih zemalja i zemalja u razvoju.
„Taj izveštaj jasno potvrđuje prednosti koje muškarci i žene dobijaju od članstva u sindikatu, što je sve važnije u trenutnoj globalnoj ekonomskoj krizi kada su životni standard i zaposlenje za milione radnika pod pretnjom raskida.“ Rekao je Gaj Rajder, generalni sekretar MKS.
Izveštaj takodje potvrđuje da žene sa višim obrazovnim kvalifikacijama imaju manje zarade u poredjenju sa muškarcima sa sličnim kvalifikacijama, manje razlike su u javnom sektoru nego u privatnom sektoru, i razlika u platama se povećava sa godinama života.
„Više je razloga zašto još žene zarađuju mnogo manje od muškaraca, uključujući da očito postoji diskriminacija nad ženama na tržištu rada i na radnom mestu, kroz način na koji poslodavac, posebno u privatnom sektoru promoviše bolje plaćene poslove, kroz nedostatke u zaštiti materinstva i porodiljskog odsustva za oba roditelja.“ Rekao je Šeran Barou, predsednik MKS iz Austrijskog sindikalnog centra.



Uticaj ekonomske krize na žene
Izveštaj takođe ocenjuje uticaj ekonomske krize na pristup žena zaposlenju i njihove zarade. On pokazuje pokazuje negativne efekte na žene u zemljama u razvoju u industriji i poljoprivredi. Bilo kakva smanjenja u vladinim davanjima u zdravlju, socijalnoj zaštiti i obrazovanju teško pogađaju žene. Specijalna pažnja mora biti poklonjena uticajima vladine politike na žene u smislu postojeće krize.
Globalni trendovi ka regulisanom zaposlenju biće zamenjeni ugovorima o radu i poslovima preko agencija sa praktičnim uticajima na žene i takvi nesigurni poslovi su prvi na putu smanjenja zaposlenih i zarada u periodu krize.
Specijalno poglavlje je posvećeno ekonomskim troškovima nasilja nad ženama, sa posebnim pogledom na nasilje kod kuće i u društvu i na radnom mestu (mobing). Troškovi se u nekim zemljama mere i stotinama milijardi dolara.

„Sindikati širom sveta rade na smanjenju nasilja nad ženama, kroz vladine akcije, povećanjem svesti i akcijama na radnom mestu. Pozivamo vlade da rade zajedno u izgradnji kompletne slike uzroka i uticaja svetske krize , uključujući analize ogromnih ekonomskih troškova koji utiču na žene i društvo uopšte.“ rekao je Barou.

Industrijski Sindikat Srbije se pridružuje akcijama na smanjenju nasilja nad ženama i većoj zaštiti zaposlenih žena od sve većeg uticaja ekonomske krize u Srbiji. Smatramo da je ključno donošenje novih zakona (o mobingu, zabrani diskriminacije) i sprovođenje postojećih zakona u smanjenju nasilja nad ženama a novac koji se troši na posledice nasilja treba usmeriti na preventivu nasilja u školama, porodici i radnom mestu.
Obzirom da su posledice krize već vidljive i da je broj nezaposlenih povećan početkom ove godine, Industrijski Sindikat Srbije opominje da se ne sme dozvoliti da žene ponesu najveći teret krize. Od značaja je i veće uključivanje žena u donošenje odluka u društvu pa i u sindikatu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"