ARHIVA VESTI
     
 
Ispred Industrijskog Sindikata Srbije, 8. Mart, Medjunarodni dan žena, je čestitala potpredsednica Gordana Aleksić

8. Mart –dan ženske solidarnosti!




Svim ženama čestitke povodom 8. Marta-medjunarodnog dana žena

Uvek kada obeležavamo 8. Mart-medjunarodni dan žena, pomislim na sve one žene koje su ostale nezapamćene u istoriji ženskog pokreta. Da li je njihov doprinos zaboravljen, zanemarljiv u razvoju društva, ljudskih prava i ženskih prava? Da li je sva ta energija, previranje i borba dovela do pozitivnih promena na polju rodne ravnopravnosti? A žene su tražile samo pravo na izbor! Političko pravo, pravo na izbor zanimanja, pravo na abortus, pravo na slobodu misli,obrazovanja,..
Kad pogledam unazad čini se da je ipak nešto postignuto. Položaj žena u društvu je ipak malo bolji . Pogled unapred plaši i stvara strepnju da je malo potrebno da se vratimo korak unazad. Kao da nas neka negativna sila stalno vuče nazad i svakog dana možemo izgubiti i ona prava koja smo nekada stekli pa stalno iznova moramo da se borimo da ih sačuvamo. Moramo uvek biti budne i spremne.
Posmatrajući stalnu ekonomsku i političku nesigurnost, borba za bolji položaj žena dobija sve veću socijalnu dimenziju. Sve je više siromašnih žena, žrtvi nasilja, sve veći broj nezaposlenih žena u ukupnom broju nezaposlenih. I sve veća potreba za socijalnom sigurnošću, radnim mestom i sindikalnim organizovanjem i svim drugim oblicima udruživanja žena.
U uslovima opšte nesigurnosti jedinu sigurnost i realnu snagu nudi udruživanje i organizovanje žena u sindikalne organizacije. Neophodno je što veće uključivanje žena u društvo u svim segmentima i uticaj na donošenje odluka. Tako će potrebe žena biti prepoznate i uključene u ključne društvene strategije a vrednosti demokratskog društva biti obogaćene novim, ženskim pozitivnim vrednostima. Kapaciteti žena leže u znanju, brojnim veštinama i neiscrpnim sposobnostima neophodnim za razvoj demoratskog društva u Srbiji.
Medjutim do boljeg položaja žena u društvu može doći samo uz što veću saradnju i solidarnost uopšte a pre svega solidarnost medju ženama. Pred nama je težak put ali put koji obećava. Takav model organizovanja neguje i podržava i Industrijski Sindikat Srbije.

Srećan nam Dan Ženske solidarnosti!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"