ARHIVA VESTI
     
 
Srpski socijalni dijalog stvaljen u funkciju zloupotrebe i privilegija onih koji sačinjavaju Socijalno ekonomski savet Republike Srbije. Nereprezentativnost UGS „Nezavisnost“ i Unije poslodavaca Srbije omogućila da se Ministartsvo rada i socijalne politike i Vlada Republike Srbije poigravaju sa sudbinom radnika i zakonodavstvom Srbije.

ZNAČAJ SOCIJALNOG DIJALOGA ZA PREVAZILAŽENJE POSLEDICA SVETSKE EKONOMSKE KRIZE U SRBIJI




Haotično stanje i zloupotrebe članica SES-a naterale su socijalne partnere, sindikate, udruženja poslodavaca i predstavnike vlasti da se okupe i zajednički izgrade strategiju za oživljavanje socijalnog dijaloga i njegovog doprinosa u prevazilaženju i sprečavanju posledica globalne finansijske krize. Organizator skupa Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i predsednica Ranka Savić su istakli nezadovoljstvo stanjem socijalnog dijaloga u Srbiji izražavajući nadu za primenu stvarnog socijalnog dijaloga koji je neophodan sindikatima, poslodavcima i društvu. Prvi korak mora biti utvrđivanje reprezentativnosti svih onih koji misle da ispunjavaju zakonski uslov da to i budu. Kritične situacije u ekonomiji i socijalnim dešavanjima pojačavaju potrebu za socijalnim dijalogom. Srbiji su potrebni odgovorni, kompetetni i reprezentativni partneri koji rade u interesu svojih grupacija, građana i radnika Srbije.
Savetnik predsednika Republike Srbije Jurij Bajec je istakao neophodnost pojačanih aktivnosti SES-a u situaciji kada je svetska kriza ogolila probleme koje Srbija vuče decenijama unazad a nemaju ni posredne ni neposredne veze sa svetskom krizom. Bez političke i socijalne stabilnosti, jasnog plana i uvažavanja onih koji stvaraju nove vrednosti Srbija nema šanse.Socijalni dijalog mora ojačati i biti proširen na one koji nisu članovi SES-a.
Ispred Industrijskog sindikata Srbije okruglom stolu je prisustvovao Dragan Matić istakavši da postoji licemerno dogovaranje Vlade sa nereprezentativnim socijalnim partnerima i da se oni kao takvi zlouptrebljavaju na štetu građana Srbije. Socijalno merljivi parametri uspešnosti rada Vlade u odnosu na predizborna obećanja su katastrofalna, ta Vlada sa takvim poražavajućim rezulattima ne može biti socijalno odgovorna. Afere, zloupotrebe, pad životnog standarda, povećanje zaduženosti, inflacija, nestabilan euro, prestanak rada Skupštine, posrnula privreda, zaustavljanje privatizacije i siva ekonomija su sadašnjost i slika Srbije. U sivoj ekonomiji je sedamsto hiljada radnika koji se zloupotrebljavaju, eksplatišu, a država to blagonaklono gleda i konstatuje. Ključni i jedino važan rezultat postojanja i rada SES-a su bezobrazna finansijska primanja svih koji su u i oko SES-a. Prihodi pojedinaca su petostruko veći od minimalne zarade a hiljade radnika mesecima ne prima ni dinara. Milioni dinara iz budžeta namenjenih za rad i jačanje SES-a su nenamenski potrošena a niko nije odgovoran. Ukoliko bi smo želeli populistički pristup oceni rada i rezultat SES-a, članicama SES-a bi trebalo da se daju ne žuti nego crveni kartoni. Članice SES-a kao i Vlada Republike Srbije se rukovodi Pašićevom konstatcijom „Spasa nam nema propasti ne možemo.“ Sindikati i poslodavci koji nisu članice SES-a a ispunjavaju uslove reprezentativnosti moraju iznaći način da svoja prava ostvare i preuzmu odgovornost u vremenima sveopšte krize i beznađa.
Poslodavačka udruženja je reprezntovala Asocijacija malih i srednih preduzeća i preduzetnika i izlaganje predsednika Žarka Milosavljevića je oslikalo stav ovog poslodavačkog udruženja. „Svaka kritika vlasti ovde iznešena je umesna i pogađa cilj. Planirani pad proizvodnje u martu od 5%, smanjenje zarade od 5 do 10% ukazuju da Vlada nema rešenje i kapacitete za novonastalu situaciju. Problemi nastali oko OKU govore da je tekst nametnut socijalnim partnerima i da takvi nereperezentativni partneri ne mogu odbraniti interese onih koje predstavljaju.“
Učesnicim okruglog stola predstavljen je i „Predlog osnova programa za saniranje socijalnih posledica svetske ekonomske krize u Srbiji“ koji će se proslediti Vladi Republike Srbije, Skupštini i predsedniku Borisu Tadiću. U radu okruglog stola uzeli su učešće i predstavnica Ministarstva rada i socijalne politike Radmila Bukumirić Katić, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović kao i profesor Darko Marinković i Gradimir Ivanić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Ukupno gledajući okrugli sto je pokazao jedno svetlije lice socijalnog dijaloga u Srbiji i postojanje odgovornih, kompetetnih i reprezentativnih partnera koji su spremni da daju svoj pun doprinos prevazilaženju aktulenih problema Srbije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"